Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s avhopp kan leda till maktskifte

För några dagar sedan stod det klart att Sverigedemokraterna – för första gången någonsin – blivit det största partiet i Skåne. Samtidigt pågår ett stort kaos i Hässleholms kommun där samtliga SD-ledamöter i kommunfullmäktige nu lämnat sina platser.Foto: JENS CHRISTIAN

För några dagar sedan stod det klart att Sverigedemokraterna – för första gången någonsin – blivit det största partiet i Skåne.

Samtidigt pågår ett stort kaos i Hässleholms kommun där fem ordinarie SD-ledamöter i kommunfullmäktige nu lämnat sina platser.

– Det är utomordentligt ovanligt. Så många på en gång. Nej, det är ovanligt, säger Anders Sannerstedt, statsvetare och expert på kommunpolitik.

I början av mars i år stod SD-politikern Ulf Erlandsson på scenen i Tönningebro under ett SD-möte. Han hyllades, Sverigedemokraterna i Hässleholm hyllades och framgången likaså.

För första gången hade alliansen aktivt röstat på Sverigedemokraternas kandidater till platserna som som vice ordförande, bland annat i kommunstyrelsen, i någon av landets kommuner. Det hade skett i Hässleholm som lyftes fram som ett lysande exempel.  

Sent på tisdagskvällen avslutades Sverigedemokraternas extrainsatta möte i Hässleholm – efter att sex politiker avgått.Foto: Jens Christian

Kaos i kommunen

Men kort därefter tvingades Erlandsson avgå. SVT avslöjade att Ulf Erlandsson vägrat betala tillbaka felaktigt utbetalda ersättningar. Han anklagas bland annat för att ha delat rasistiskt material på sin privata Facebooksida och för att ha haft en fastighet med olämpligt avfall på tomten, i vilken flera personer är folkbokförda.

När partiledningen på nationell nivå krävde hans avgång blev trycket för stort. SD:s regionråd från Hässleholm, Patrik Jönsson, krävde samma sak. I söndags valde Erlandsson att avgå. 

Det blev startskottet för den kalabalik som nu infunnit sig i kommunpolitiken i Hässleholm. Under måndagens kommunfullmäktigemöte avgick nämligen sex SD-ledamöter på samma gång – för att stötta Ulf Erlandsson.

Åsa Erlandsson, gruppledaren Michael Strömberg, Jennie Strömberg, Fredrik Rosenberg, Solbritt Erlandsson och Håkan Spånberg lämnade alla sina platser tomma.

Dagen efter bad Michael och Jennie Strömberg om ursäkt.

– Till våra partivänner ber vi så mycket om ursäkt. Situationen blev för oss som familj ohållbar. Vi önskar att ni ska stanna och ta det ansvar som vi inte längre orkar, säger Michel och Jennie Strömberg i ett gemensamt uttalande till Norra Skåne. 

Pär Palmgren, kommunalråd för Moderaterna i Hässleholm.Foto: JENS CHRISTIAN

Kan rubba maktbalansen

Kaoset i politiken kan nu komma att rubba maktbalansen i kommunen. Det kan rent av bli ett maktskifte.

– Om vi inte har tillräckligt många platser i fullmäktige så kan besluten vägas till Socialdemokraternas och Vänsterns fördel, ja, säger Patrik Jönsson, ny gruppledare för SD och regionråd.

Sverigedemokraternas regionråd pratar hellre om framtiden än om det som varit. Redan under tisdagskvällen menar han att partiet lämnat avgångarna bakom sig – nu söker man nya politiker.

– Det är egentligen avhandlat sedan tidigare. Vi ser det som historia. Nu tittar vi framåt.

Det finns en optimism kring att partiet kommer att fylla samtliga platser och lämna kommunpolitiken oförändrad. Men SD-ledamöternas plötsliga avhopp lyfter ytterligare frågor. Hos de andra partierna sägs det att SD svikit sina väljare.

Pär Palmgren (M) är kommunstyrelsens ordförande: 

– Någonstans går det en gräns där samvetet känner att man inte tål mer. Men i det här fallet är frågan vem de (SD, reds anm) är lojala mot: Ulf Erlandsson eller väljarna? Nu stack de, och vi andra som är kvar få stå med skiten slängd i knät, säger Pär Palmgren som även är Moderaternas gruppledare. 

– Det är en olycklig situation, jag vet inte vad jag ska säga. De gjorde ett val. Jag hade väl tänkt en gång till om jag vore i samma situation.

Maktskifte

För att förstå komplexiteten i kommunpolitiken i Hässleholm går vi tillbaka till slutet av november förra året. 

På 30 mandat styrde då det rödgröna blocket. Men deras budget fälldes när alliansen fick stöd av Sverigedemokraterna.

Alliansen – tillsammans med Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl – har nämligen sammanlagt 31 mandat i fullmäktige. M och SD fällde de rödgröna, det blev maktskifte och Sverigedemokraterna fick för första gången någonsin ett kommunalråd i kommunen.

Men nu står alltså alla SD-platser tomma.

Lena Wallentheim, S, hoppas på maktskifte nu.Foto: JENS CHRISTIAN

"Som en dokusåpa"

Statsvetaren Anders Sannerstedt, som följt kommunpolitik sedan börjat av 90-talet beskriver situationen som unik. 

– Att Erlandssons falang, som det verkar vara, valt att lämna tyder på att det är bråk. Det låter som att det är två falanger och Erlandssons falang är sur på Patrik Jönsson (regionråd, Sverigedemokraterna). De anser väl att det är Jönsson som ligger bakom att Erlandsson fått gå. Att det är bråk är alldeles uppenbart, säger han och fortsätter:

– Det här är utomordentligt ovanligt. Att det är så många på en gång, nej, det är mycket ovanligt. Det kan ha hänt någon gång i samband med en partisplittring. Men då har det bildats ett nytt parti.

Patrik Jönsson själv hade ingen aning om avhoppen. Pär Palmgren hos M visste heller ingenting och Lena Wallentheim, S, pratade samma eftermiddag om ”att det inte skulle hända något nytt under mötet”.

– Det här är rena dokusåpan och sista kapitlet är inte skrivit. Vi får vänta på nya avsnitt nu, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

Hässleholms kommun står inför en oviss framtid.Foto: JENS CHRISTIAN

Det här har hänt

November 2016: Det rödgröna blocket har 30 av 61 mandat. Men budgeten fälls – två gånger om, trots revidering. 

Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl har nämligen sammanlagt 31 mandat.

Det rödgröna blocket tar ett steg tillbaka. De vill inte regera med alliansen budget.

27:e februari i år: Sverigedemokraterna röstas fram till flera höga poster inom kommunen. Bland annat blir Ulf Erlandsson kommunalråd.

22:e mars: SVT avslöjar att Ulf Erlandsson vägrar betala tillbaka felaktigt utbetald ersättning. Kommunalrådet sprider dessutom rasistiskt material på Facebook.

26 mars: Ulf Erlandsson avgår från sin post som kommunalråd och avsäger sig samliga politiska engagemang. 

27 mars: Sex ledamöter väjer att lämna kommunfullmäktige och alla politiska uppdrag för Sverigedemokraterna och Hässleholms kommun.

 

"Bra för oss"

Framtiden utan SD är nu oviss, även för M. Alla partier väntar på Sverigedemokraternas nästa drag. 

Steg ett är att fylla de tomma ledamotsplatserna i kommunfullmäktige.

– Saker som de här blir aldrig bra, därför att medborgarna tappar tilltron på politiken. Det bråkas, det är mygel och jag tror det drabbar alla oss att medborgarna tappar förtroende, säger Lena Wallentheim, oppositionsråd (S). 

– Men om man ska se nu när de avgick, så tror jag att det kan vara bra för oss. Vi har sagt hela tiden att det kommer bli kaos. Man kan inte styra en kommun på det sättet. Det kanske bevisar att vi får rätt, om det nu är viktigt att ha rätt eller fel.

Patrik Jönsson, ny gruppledare för SD i Hässleholm, samt regionråd.Foto: JENS CHRISTIAN

Höll krismöte

Under tisdagskvällen höll Sverigedemokraterna ett extrainsatt styrelsemöte för att hantera de mest akuta frågorna.

De tomma stolarna måste fyllas för att Sverigedemokraterna – och för all del även Moderaterna – ska ha fortsatt slagläge i kommunen. 

– Nu har vi hanterat situationen som har varit, vi är rörande överens. Alla tycker att det varit jobbigt, men alla är väldigt glada att vi nu går vidare. Vi är sammansvetsade. Att vi kommit fram till att nu stöttar vi varandra och ger järnet fram till valet, säger Patrik Jönsson.

Kommer ni att få ihop era platser? 

– Vad vi kan se, borde vi kunna få ihop våra 14 platser. Vi har redan tretton och det är en till vi ska ha. Så det ska nog lösa sig.

– Kommunalråd och alla andra poster som ska tillsättas kommer vi att göra vid nästa möte om en vecka. Då ska vi gå i gång med processen och sen har vi beslutsmöte om två veckor. 

 

Kvällspostens reporter Simon Larsson och fotograf Jens Christian på plats i Hässleholm.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!