Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M ställer sig bakom SD:s förslag om misstroende

SD väcker missförtroendeförklaring mot Morgan Johansson.
Jimmie Åkesson.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Morgan Johansson.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.Foto: LINUS SVENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter våldsdåden i Malmö – SD kommer väcka misstroendeförklaring justitieminister Morgan Johansson. 

Både M och KD stöder förslaget. 

– Det är uppenbart att justitieministern dels inte förstår allvaret i situationen, dels inte klarar av att vidta de åtgärder som krävs, säger Jimmie Åkesson. 

L och C lutar åt att rädda ministern – och Stefan Löfven har ”fullt förtroende” för honom. 

Nu kommenterar justitieministern hoten om misstroendeförklaring. 

Det kräver beslutsamhet och uthållighet, från polisen och från övriga samhället. Men jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt”, skriver han. 

Beskedet från Sverigedemokraterna kommer efter en ytterst våldsam helg i Malmö. 

Det var kvällen till söndag förra veckan, som två tonåringar sköts utanför en pizzeria på Möllevången i Malmö.

En av dem, 15-årige Jaffar, avled. Den andre vårdas för livshotande skador.

Samma kväll attackerades en kvinna av en okänd man med en planka – medan hon satt och väntade i en busskur i Malmö.

Och kort före skjutningen mot tonåringarna, så ägde en explosion rum i samma stad. 

Jimmie Åkesson och SD kommer nu att väcka misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Han är ytterst den som är ansvarig för den misslyckade kriminalpolitik och den slapphet som har präglat kriminalpolitiken, dels under Socialdemokraternas femåriga regeringsinnehav, men även dessförinnan när Morgan Johansson hade en topposition inom justitieutskottet. Och det har inte blivit en millimeter bättre under den perioden, det har tvärtom blivit sämre, säger SD-ledaren i Expressen TV.

”Han har gjort alldeles för lite”

Jimmie Åkesson tycker att det är dags att riksdagen sänder en signal till regeringen.

– Nu är läget riktigt allvarligt. Och bara det faktumet att vi befinner oss där vi befinner oss, betyder att riksdagen behöver sända en tydlig signal till regeringen att vi förväntar oss att de gör mer och tar tag i det på de sätt som krävs.

Kort efter Jimmie Åkessons uttalande gick Moderaterna ut och berättade att de kommer att stödja SD:s misstroendeförklaring mot Morgan Johansson.

Till Ekot säger Ulf Kristersson:

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern, han är ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige och den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår.

Senare på eftermiddagen meddelade även Kristdemokraterna att de ställer sig bakom misstroendet.

– Det är tydligt att den rödgröna regeringen inte klarar att hantera situationen. KD agerar i varje läge för att få till stånd en ny regering, som kan ta tag i problemen med gängkriminalitet på allvar, säger KD:s gruppledare Andreas Carlson.

– Morgan Johansson förtjänar i egenskap av justitieminister inte riksdagens förtroende. Kristdemokraterna kommer att rösta för ett misstroende, fortsätter han. 

Morgan Johansson svarar på hoten om misstroendeförklaring

Morgan Johansson har på sin Facebook släppt ett uttalande om SD:s misstroendeförklaring. 

Vi kommer att fortsätta att förstärka de brottsbekämpande myndigheterna, men också att satsa mer på det brottsförebyggande arbetet så att vi kan bryta nyrekryteringen till gängen. Varje allvarligt våldsdåd är en djup tragedi för den som drabbas och för deras anhöriga”, skriver han och fortsätter senare: 

Som statsministern framhåller finns inga enkla eller snabba lösningar. Gängbrottsligheten har växt fram under lång tid och kommer att ta tid att få bukt med. Det kräver beslutsamhet och uthållighet, från polisen och från övriga samhället. Men jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt”.

Justitieministern skriver också att ”reformtaken har varit mycket hög” sedan han tillträdde. 

Reformtakten har varit mycket hög. På fem år har Justitiedepartementet lagt över 200 lagförslag till Riksdagen. Polisutbildningen har tredubblats, straffen har skärpts, polisen har fått bättre verktyg för att upptäcka och utreda brott och mer resurser än någonsin. För att bara nämna något.

Hör Ulf Kristersson: ”Ytterst ansvarig”

Hör Ulf Kristersson förklara Moderaternas ståndpunkt i Sveriges Radio Ekot.

Statsminister Stefan Löfven står bakom Morgan Johansson. 

– Jag har fullt förtroende för justitieministern, säger han i P1:s ”Studio ett”. 

När Expressen pratar med statsministern vill han inte kommentera misstroendeförklaringen ytterligare. 

Hör statsministern kommentera misstroendeförklaringen.

– Min arbetsdag upptas av att knäcka den organiserade brottsligheten och se till att polisen får de resurser som polisen behöver. Att det blir fler poliser, få bättre verktyg och att man skärper straffen, säger han i Expressen TV. 

Polisen har efter våldsdåden utlyst en nationell särskild händelse – Operation Rimfrost. Stefan Löfven säger att han informerats av rikspolischefen angående polisens arbete för att knäcka den organiserade brottsligheten. 

– Polisen måste göra de prioriteringar som de anser vara nödvändiga. Vi har en speciell situation och Malmöborna ska inte känna att de är ensamma i det här. Det här är en nationell angelägenhet och det är därför polisen har valt den här strategin. Exakt vilka prioriteringar får de avgör. De har mitt fulla stöd och mitt fulla förtroende, säger Stefan Löfven. 

Beskedet att M och KD ställer sig bakom misstroendet – trots att det initierats av SD – är historiskt. Vid tidigare försök att fälla regeringen eller enskilda ministrar från SD:s sida har M och KD valt att inte ställa sig bakom dessa. Beskedet är därför en stor framgång för SD och kan få stor betydelse. 

Åkesson säger så här om M:s besked:

– Jag är inte särskilt förvånad att Moderaterna väljer att stödja det. Nu har jag inte hört något från KD än, men jag utgår från att de har samma inställning som vi. Och då får vi ju återigen det nya politiska landskapet som visar sig, och då är det upp till bevis för Centern och Liberalerna.

Åkesson hoppas på C och L

Åkesson hoppas att även C och L kommer att stödja misstroendeförklaringen – trots januariöverenskommelsen.

– Annie Lööf är väl den som räddat Löfvens ministrar flest gånger i samband med sådana här misstroendeförklaringar. Jag har inga större förhoppningar på att hela Centerpartiet, eller ens hela Liberalerna kommer köpa det här. Men man kan ändå tycka att det är upp till bevis för dem. Det här är inget som omfattas av deras överenskommelse med regeringen. Det borde betyda att de är fria till att rikta misstroende mot en enskild minister.

Men här tycks inte Jimmie Åkesson bli bönhörd. Varken Centern eller Liberalerna har formellt tagit ställning – det ska partiernas riksdagsgrupper göra – men de är redan nu tydliga med åt vilket håll det lutar. 

– Misstroendeförklaringar är inget som Centerpartiet tar lätt på, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson. 

Och han varnar för att ett misstroende – om det går igenom och Morgan Johansson petas – skulle vara kontraproduktivt och försena viktig lagstiftning. 

– Ur ett strikt rättspolitiskt perspektiv har jag svår att se att det är en misstroendeprocsess som ska lösa det ganska akuta läge vi har med skjutningarna och gängkriminaliteten, säger Johan Hedin och fortsätter:

– Jag tror det vore allvarligt om vi tappar tempo med de nya lagförslag som vi är överens ska på plats.

L: Inte förenligt med januariavtalet

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson säger även han nej till misstroendet. 

– Regeringen måste vidta kraftfullare åtgärder mot gängen. Men vi är inte beredda att stödja misstroendeförklaringen, säger han och hänvisar till januariavtalet med regeringen. 

För det är enligt Johan Pehrson inte möjligt för hans parti att stödja misstroendet med det nära samarbetet L har med regeringen. 

– Vi gör ju inte det när vi ingått januariavtalet utan då ska januariavtalet brytas på något sätt, säger han, men poängterar att han ska ta uppå frågan med Liberalernas riksdagsgrupp, som möts på tisdagen. 

Även Vänsterpartiet går emot misstroendet mot Morgan Johansson.

– Vi har i nuläget inga planer på att ställa oss bakom misstroendeförklaringen. Att i det här läget väcka misstroende syftar mer till att jaga väljare än att jaga brottslingar. Vänsterpartiet prioriterar det senare med seriösa förslag på hur vi ska knäcka gängkriminaliteten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i en kommentar till Expressen. 

Om partierna står fast vid sina besked kommer misstroendet att röstas ned i riksdagen eftersom regeringen tillsammans med C, L och V har majoritet. Och Morgan Johansson kan därmed sitta kvar. 

Men för Jimmie Åkesson, som länge varit tydlig med sin strävan att skapa ett nytt konservativt block, är måndagens politiska turer ändå en framgång i och med Moderaternas och Kristdemokraternas besked.

– Om Centern och Liberalerna skulle välja att inte gå med på en misstroendeförklaring, då cementerar det på många sätt majoritetskonstellationen i riksdagen. Då man väljer att stötta regeringen även i sånt som man inte omfattas av, i det här avtalet man slöt i januari, säger han. 

Statsvetaren Jenny Madestam: ”Jag tror att det blir svårt”

Statsvetaren om chanserna för Sverigedemokraternas misstroendeförklaring att gå igenom.

Tomas Nordenskiöld: ”Går inte att utesluta”

Tomas Nordenskiöld om möjligheterna för misstroendeförklaringen att gå igenom riksdagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!