Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD utsatt för dataintrång – interna handlingar läckta

Sverigedemokraterna har utsatts för ett dataintrång som gav hackare tillgång till partiets interna handlingar, erfar Kvällsposten. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett stort antal svenska företag har utsatts för bedrägerier som gav hackarna fick tillgång till företagets datasystem. Foto: Arkiv

Sverigedemokraterna har utsatts för ett dataintrång som gav hackare tillgång till partiets interna handlingar.

Det framgår av ett åtal som väcks på måndag i Malmö, mot en liga.

Hackarna skickade ett mejl som innehöll ett skadligt virus. 

På samma sätt har ett stort antal svenska företag utsatts för bedrägerier som gjorde att hackarna fick till företagens datasystem.

Datorintrånget mot Sverigedemokraterna upptäcktes i samband med att polis och åklagare förra året slog till mot en grupp misstänkta bedragare verksamma i bland annat Malmö. I åtalet som väcks på måndag finns misstankar om ett stort antal bedrägerier men också dataintrång.

Bedragarna avslöjades efter att företag upptäckt att deras interna datasystem manipulerats bland annat hade hackare gått in och ändrat på bankgironummer för att styra utbetalningar åt fel håll.

En 37-årig Malmöbo sitter sedan förra året häktad som misstänkt för ett stort antal bedrägerier men också grovt dataintrång som ska ha skett med hjälp av det skadliga viruset.

Åklagaren vill inte kommentera

Kammaråklagare Helena Ljunggren ska vid en presskonferens på måndag beskriva brottsmisstankarna och hur dataintrången genomförts.

Hon vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter att Sverigedemokraterna utsatts för dataintrång.

– Jag ska redogöra för brottsmisstankarna på måndag, säger Helena Ljunggren till Kvällsposten.

Men enligt Kvällspostens källor har intrånget i bland annat hos Sverigedemokraterna gått till på följande sätt.

Hackarna har upprättat domäner med namn snarlika till exempel kända företag och sedan skickat mejl till personer på deras mejladresser hos bland annat Sverigedemokraterna.

Hackarna har tagit sig in i systemen hos flera olika företag.

Till mejlet har det infogats en bilaga. När mottagaren öppnat mejlet har det sett ut att vara tomt.

Men i verkligheten har viruset aktiverats och tagit sig in i mottagarnas datorer.

– Det här viruset är kraftfullt och ger hackaren tillgång till i princip allt, säger en person med insyn.

Genomförde omfattande bedrägerier

En annan källa uppger för Kvällsposten:

– Väl inne i datorsystemen har man kunnat ändra på till exempel bankgironummer.

Intrånget hos Sverigedemokraterna ska enligt uppgift till Kvällsposten utretts in i detalj och hackarna ska ha enligt vad man fått fram nöjt sig med att få tillgång till partiets interna datasystem.

– Man gjorde inget, hävdar en källa.

Huvudsyftet med dataintrången har i stället varit att genomföra omfattande bedrägerier genom att beställa byggmateriel, tunga maskiner, varor, datorer och vid ett tillfälle en vattenskoter. Även SVT har skrivit om åtalet som väcks på måndagen, och de skriver att ett politiskt parti är utsatt.

I det åtal som väcks på måndag är tio personer misstänkta för delaktighet i bedrägerierna. Två av de åtalade är kända som så kallade målvakter för bolag som plundras på sina tillgångar.

En av dem berättar i en handling om hur han hade kontakt med en hackare:

"Han blev kontaktad under mystiska omständigheter online av en man som kallade sig hackern. Denna person satte in 35 000 kr på hans PayPal konto."

Kopplingar till liknande fall

Åtalat som avser de misstänkta dataintrången är indirekt kopplat till en annan bedrägerihärva.

Utredningen av dataintrången är dessutom kopplad till en annan utredning om bedrägerier som genomförts på snarlikt sätt. En av de utpekade huvudmännen är sedan tidigare åtalad i härvan.

Malmö tingsrätt har därför beslutat att rättegången om de grova dataintrången ska läggas samman med det mål där 37-åringen också är misstänkt.

– En person figurerar i båda åtalen och man tycker inte att det är lämpligt att samma person döms i två olika mål, säger Helena Ljunggren.

Den delen av rättegången kommer inledas direkt efter att de grova dataintrången slutförts men av en annan åklagare.

I denna andra del har bedrägerierna genomförts med hjälp av domäner som, precis som i det andra målet, fått namn som liknar kända företag.

De falska domänerna har sedan använts för att göra beställningar av bland annat varor, och datorer. Bedrägerierna skedde under bland annat 2012 och 2013 och mannen ska ha utgett sig för att ha kommit från Ikea för att få folk att klicka på länkarna.

Företagen som på det här sättet fick sina företagsnamn kapade har upptäckt att de utnyttjats när de fått fakturor på varor som de aldrig beställt.

I den utredningen finns sammanlagt tio misstänkta. 

SD-toppar känner inte till åtalet

Ordförande för Sverigedemokraterna i Malmö känner inte till åtalet eller att partiet skulle ha blivit utsatt för dataintrång.

– Det är inget jag kan komma ihåg att man skulle ha hackat min mejl eller att någon berättat något sådant för mig, säger Jörgen Grubb, ordförande för Sverigedemokraterna Malmö.

Han berättar att han dock vid flera tillfällen fått varningar för att öppna konstiga mejl och han minns att partiet har blivit utsatt för flera år sedan.

– Det var innan 2010 någon gång så var det några västerextremistiska rörelser som hade fått tag på något register, det var inget medlemsregister men det var människor som hade velat ha information från vårt parti, säger Jörgen Grubb.

Han säger att om det hade hänt något som Sverigedemokraterna uppfattat som olagligt så hade de anmält saken.

– Det beror på vad det är, men har vi blivit hackade så kommer vi ta det på allvar, det beror på hur stort det är. Generellt tycker vi allt olagligt är skit. Om de gör sådana saker, hackar och sånt mot oss eller mot ett konkurrerande parti så är det inte okej på något sätt. Det ska straffas med lagens straff, säger Jörgen Grubb. 

"Får ju mejl som känns suspekta"

Inte heller Magnus Olsson, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Malmö, har hört något om ett intrång.

– Det är inget som har skickats ut centralt att vi skulle ha blivit utsatta, jag känner inte till det alls, säger Magnus Olsson. 

Han känner dock också igen att han fått konstiga mejl och att varningar har skickats ut, men han ser det mer som ett generellt problem.

– Det händer både i min partimejl och min mejl för Malmö stad, som alla politiker har, att de går ut från Malmö stad med infon "öppna inte det här mejlet, var försiktiga". Man får ju mejl som känns suspekta från alla möjliga håll, jag brukar radera dem. Jag har dock inte fått den här informationen från Sverigedemokraterna, säger Magnus Olsson.

– Så vitt jag kan kommunicera nu är det ingen som har blivit drabbad, utan det är fråga om försök, säger Henrik Vinge, pressekreterare hos Sverigedemokraterna till SVT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!