Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens svar: ”Skamlös lögnare”

Magdalena Andersson: "SD har lämnat Sölvesborg och ställt sig mitt på Stureplan"
Mattias Karlsson (SD).
Foto: SD
Jimmie Åkesson (SD)
Foto: PELLE T NILSSON/SPA / SPA | Swedish Press Agency
Magdalena Andersson (S)
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-toppen Mattias Karlsson försvarar nu Jimmie Åkesson efter uppmärksammade tweeten. 

Samtidigt är han själv starkt kritisk till finansministern Magdalena Anderssons beskrivning av Sverigedemokraternas politik.  

– Jag skulle säga att jag uppfattar Magdalena Andersson som en skamlös lögnare helt enkelt, säger han. 

Det var efter Expressens uppmärksammade intervju med finansminister Magdalena Andersson som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev på Twitter: ”Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter”. 

Uttalandet fick många reaktioner – flera politiska motståndare tog tillfället i akt och påtalade partiets nazistiska rötter. 

Mattias Karlsson, ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse, ser det som ”rent trams”. 

– Man vantolkar Jimmie medvetet. Han syftar på att vi aldrig kommer svika våra kärnväljare, aldrig glömmer var vi kommer från och vi kommer alltid stå upp för vanliga medborgare och människor i mindre kommuner och landsbygd. Det är där många av oss i ledarskapet kommer från och fortfarande bor till skillnad många i Centern och Socialdemokraterna, säger han. 

”Propagandaknep”

För några år sedan öppnade Jimmie Åkesson för att ta fram en vitbok över partiets historia men ännu har en sådan inte blivit verklighet. Mattias Karlsson tror dock inte att en vitbok skulle förändra den delen av debatten. 

– Jag tror inte det finns något som kan få slut på det. Det är ett propagandaknep som har väldigt lite med reella sakförhållanden att göra och socialdemokratin har projektion som en paradgren. Hon pratar om att SD har blivit ett högerparti i samma veva som de själv inför marknadshyror, sänkt skatten för de allra rikaste och luckrar upp las, vilket de vet att kärnväljarna inte uppskattar. Man vet att man själv har en problematisk historia till nazi-Tyskland och rasbiologi, då projicerar man det på oss så länge det hjälper till att flytta fokus från egna skamfläckar. 

– Men vitbok är en levande tanke. Det har dock visat sig svårt att hitta akademiker som är beredda att ställa upp. Jag tror det handlar om att hur man än formulerar sig eller angriper en sådan uppgift så kommer det finnas grupper som tycker att man gjort fel och det är lätt att bli illa omtyckt. 

Svaret på finansministerns utspel

Samtidigt är Mattias Karlsson provocerad av att Magdalena Andersson utmålar SD som ett parti som står på överklassens sida mot vanligt folk. I intervjun säger hon bland annat – ”I den ekonomiska politiken har Sverigedemokraterna helt lämnat Sölvesborg och i stället placerat sig mitt på Stureplan”. Han menar att det syftar till att flytta fokus från deras egen högersväng. 

– Det är en uppenbar lögn. 

 – Jag har sett det gång på gång senaste åren. Hon drog ned stödet till funktionsnedsatta barn och ljög sedan om det inför riksdagen. Hon sa att Sverige behövde skuldsätta landet för att klara utgifterna för migrationskrisen, sedan försökte hon stoppa spridningen av sitt eget uttalande. Det är ett politiskt fulspel på en nivå som man ganska sällan ser.  

Finansministern Magdalena Andersson tycker att kritiken är obefogad. 

”De kan kalla mig vad de vill men fakta är fakta. Om vi håller oss till sakfrågorna så är det tydligt att Sverigedemokraterna bedriver en ekonomisk politik som inte gynnar vanligt folk. De säger ja till att riskkapitalister ska få ta ut obegränsat med vinst ur skolan, nej till att slopa skatterabatter för mångmiljonärer. Tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna har de inte bara stoppat sänkt skatt för pensionärer utan till och med infört en ny skatteklyfta. Så ser verkligheten ut och det bör alla väljare känna till”, skriver Magdalena Andersson i ett sms till Kvällsposten. 

Åkesson om att fälla regeringen: ”Bra tillfälle för oss”

Sverigedemokraterna beredda att överväga att stödja Vänsterpartiets hot om misstroendevotum.