Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppens "skämt" om judar och romer

SD:s andra vice ordförande Carina Herrstedt.Foto: Sven Lindwall
I ett mejl skämtar Herrstedt om judar, romer och andra minoritetsgrupper. Foto: Sven Lindwall

SD:s andra vice ordförande Carina Herrstedt skämtar i ett mejl till en partikamrat om judar, romer och andra minoritetsgrupper.

Det skriver Aftonbladet.

I mejlet, som handlar om fotbollslaget Landskrona Bois, skriver hon:

"Först skaffar man 2 st judar, eftersom det enligt lag är förbjudet att förfölja dem. Anfallet förstärks med en neger, en kines o en indian för att bli mer färgstarka."

Carina Herrstedt är sedan 2010 riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Hon sitter i socialutskottet, är ordförande för SD:s kvinnoförbund och partiets andra vice ordförande.

Aftonbladet har tagit del av ett mejl som hon skrev till sin dåvarande sambo, en sverigedemokratisk kommunordförande, år 2011. Mejlet handlade om ett nyförvärv i fotbollslaget Landskrona Bois.

"Först skaffar man 2 st judar, eftersom det enligt lag är förbjudet att förfölja dem. Anfallet förstärks med en neger, en kines o en indian för att bli mer färgstarka. Som backar värvas 2 bögar för att få mer tryck bakifrån. Till målvakt värvar man en 40-årig nunna, hon har inte släppt in något på 40 år! Som reservmålvakt skaffar man en zigenare, de tar ju allt!", skriver hon i mejlet.

Både Herrstedt och sambon använde sina SD-mejladresser.

"Ironiskt och fyndigt"

Innehållet i mejlet är ett färdigformulerat skämt som har spridits i många olika forum på internet. Bakgrunden till att Carina Herrstedt skrev det var att Landskrona hade förlorat många matcher, säger hon till Expressen.

– Jag såg väl det ironiska och fyndiga i hur det var formulerat. Det har inget med partiet att göra och det har inget med rasism att göra. Det är en ironisk text som jag skickade till en privatperson för att laget jag höll på förlorade match efter match.

Kan du tycka att det finns något rasistiskt i den här typen av skämt, där man återger stereotypa uppfattningar om olika minoritetsgrupper?

– Detta är mellan två personer som bor ihop. Hade jag velat sprida detta som något rasistiskt dumt skämt hade jag väl lagt det på Facebook.

När man skämtar på det här sättet om minoritetsgrupper och homosexuella, säger det något om vilka värderingar man har?

– Ett skämt är väl ett skämt och kan man inte se att det är ironi, då väljer man att inte se det.