Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens nya utspel: ”Är en stor klimatbluff”

Demonstranterna utbrast: ”Välkommen Greta!”
Greta Thunberg talade på FN:s klimattoppmöte i New York.
Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN
Björn Söder hävdade under interpellationsdebatt i Kristianstad kommun att ”klimathotet är en stor bluff”.
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas Björn Söder anser att ”klimathotet är en stor bluff” – och sågar Greta Thunberg.

I en debatt i Kristianstad säger han:

– Hon vill ju bara måla upp ett stort problem och ge våra ungdomar klimatångest. 

Vid flera tillfällen påpekade Björn Söder under interpellationsdebatten om Kristianstads kommuns klimat- och energistrategi att han inte vill prata om Greta Thunberg. 

Ändå tog Björn Söder upp det efter att partikollegan Niclas Nilsson refererat till henne.

– Jag ska inte ge mig in i en debatt kring Greta, för jag tycker det är fruktansvärt hur en sårbar tonåring utnyttjas av cyniska vuxna på det sätt som hon gör, sa Sverigedemokraternas Björn Söder i debatten i Kristianstads kommunfullmäktige i tisdags, som Kristianstadbladet var först att skriva om. 

Björn Söder i Kristianstad kommunfullmäktige.
Foto: Kristianstad kommun

Björn Söder var under förra mandatperioden Sveriges andra vice talman. I dag är han riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ordförande för SD i Kristianstad. 

I debatten hävdade han också att klimathotet är ”en stor bluff”.

– Vi kommer att se att det här är en stor klimatbluff det handlar om. För hade det varit så att det här klimathotet hade varit vetenskapligt korrekt och riktigt så hade ju inte den här debatten drivits av politiker, den hade drivits av vetenskapsmän, sa Björn Söder och fortsatte.

– Faktiskt, som tur är, är det fler och fler vetenskapsmän som vågar ta bladet från munnen och gå ut och säga att det här stämmer inte, den här bluffen. Tidigare har det varit så, vilket vi fått många vittnen om, att de som forskar och ifrågasätter det här klimathotet inte tilldelas ekonomiska medel till sin forskning. Det har också inneburit att man satt munkavle på sina forskare. 

”Cyniska vuxna”

Greta Thunberg började förra året att klimatstrejka i Stockholm, en rörelse som spridit sig världen över. Nu är hon i USA och nyligen talade hon på FN:s klimattoppmöte i New York. 

Greta Thunberg.
Foto: CHIDLEY DAVE/CP/ABACA / CHIDLEY DAVE/CP/ABACA STELLA PICTURES

Hennes budskap som klimataktivist har sedan första skolstrejken varit att belysa problemet, snarare än att själv leverera lösningar.

Björn Söder i Kristianstads kommunfullmäktige:

– Och hon har ju inga lösningar på problemen, hon vill ju bara måla upp ett stort problem och ge våra ungdomar klimatångest, som det heter. Det är ungefär den framgång hon har. Jag tycker det är fruktansvärt att cyniska vuxna utnyttjar henne på det sättet.

Stämmer överens med SD:s hållning

Björn Söder hävdar själv att hans ord i interpellationsdebatten stämmer väl överens med partiets hållning i frågan, enligt Kristianstadbladet.

Tidigare har Sverigedemokraternas talesperson i miljö- och klimatfrågor, Martin Kinnunen, sagt så här:

– Klimatet är något som människan inte förstår sig på i dag, fortsätter han. Vi vet inte vilka effekter koldioxidhalterna får på klimatet. Det är omöjligt att veta bara på temperaturstatistik år för år. Klimat är ju temperaturen om 50 år, det andra är väder. Däremot vet vi att forskarna bedömer det som högst sannolikt att människan är orsaken till merparten av den uppvärmning vi sett sedan förindustriell tid, säger Martin Kinnunen.

På frågan om SD ställer sig bakom beskrivningen ”klimatkris” som IPCC och den samlade vetenskapen ställer sig bakom:

– Kris? Jag vet inte om man ska tala om en kris. Vi har ett stort problem, men jag tycker att man ska vara försiktig med att säga att klimatfrågan är det största hotet vi har. Vi har många olika hot framför oss. Vi har splittringar i samhället. Vi har terrorism. Vi har krig. Klimathotet är inte det största hotet mot människor.

LÄS MER:
Avslöjar: SD-politik styrs dolt av klimatförnekare 


Värnar om nationen – det här är Sverigedemokraterna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!