Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-topp: Våldtäkt en muslimsk straffmetod

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets stabschef Linus Bylund.
Foto: Suvad Mrkonjic

Sverigedemokraternas vice ordförande i Karlskrona Michael Hess skriver på Facebook att "våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur".

Ett uttalande som Jimmie Åkessons näre medarbetare, partiets stabschef Linus Bylund, menar inte går emot partiets nolltolerans - och han citeras i Blekinge Läns Tidning på att "det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod".

– Det är inte rasism. Det är ju fakta, säger Bylund till BLT.

Linus Bylund menar nu att han blivit felciterad i tidningen.

Blekinge Läns Tidning har gått igenom ett antal inlägg på Facebook av Michael Hess, SD:s vice ordförande i Karlskrona.

I ett av dem lägger Hess upp en bild på sig själv i en "vikingahjälm" med gula flätor och skriver:

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder", skriver Hess på sin Facebook.

MENA står för Mellanöstern och Nordafrika. I en fråga på Facebook, "Ska vi stoppa invandringen från muslimska länder helt?", svarar Hess: "JA".

"Inte rasism"

När BLT kontaktade SD:s stabschef och medietalesperson centralt i Stockholm, Linus Bylund, om uttalandet och frågade hur det går ihop med partiets nolltolerans mot rasism menade Bylund att det handlar om "fakta".

– Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel. Det har inget med nolltoleransen att göra, säger Linus Bylund till BLT.

BLT: Var står det i Koranen att våldtäkt är en straffmetod?

– Det vet jag inte riktigt. Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så, säger Linus Bylund.

Men Linus Bylund menar att hans uttalande kring att det står i Koranen inte stämmer.

– Att jag skulle säga att det här står i Koranen är helt främmande. Det kan jag inte ha sagt för jag uttrycker mig inte så, säger Linus Bylund till Expressen.se.

– Jag har varit tydlig med att jag inte känner till huruvida det här står i Koranen eller inte, och är faktiskt ganska ointresserad av huruvida det gör det.

Istället menar han att det är taget från när han för ett resonemang kring varför Hess uttryckt sig som han har gjort.

– Jag var tydlig med att jag inte tycker att det sättet som den här företrädaren uttrycker sig på, avseende det aktuella citatet, följer vår kommunikationsplan eller är lämpligt för en företrädare för Sverigedemokraterna, säger Bylund, och fortsätter:

– Det var mitt huvudbudskap, sedan har jag fört ett längre resonemang kring varför han kan tänkas skriva så här och då nämnt att det förekommit att lokala domstolar, i olika områden som hävdar sig vara muslimer, utdömt stening såväl som våldtäktsstraff.

Bylund menar att citatet i BLT är taget ur sitt sammanhang, men han står vid samtal med Expressen.se fast vid att han sagt att det kan vara en "muslimsk straffmetod".

– Jag har inte sagt att det står i Koranen, jag har sagt att det förekommit som straffmetod i länder av människor som säger sig företräda sharia. Det är inte min sak att avgöra om de är muslimer på riktigt, säger Bylund.

BLT:s reporter "Jag blir inte förvånad"

BLT:s reporter Simone Hansen som gjorde intervjun med Bylund har skrivit ner intervjucitaten på papper men har inte bandat samtalet. Hon säger att hon kontaktade Linus Bylund och att de tillsammans läste igenom inlägget på Facebook.

– Där säger han att det är ju fakta. På vilket sätt?, säger jag. Då säger han ordagrant "det finns ju belägg för det Hess säger. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas som straff mot otrogna kvinnor", säger Simone Hansen.

– Jag har definitivt inte missuppfattat honom. Och vi talade om Koranen.

Hon upplevde det inte som att Bylund försökte förklara Hess sätt att uttrycka sig.

– Jag blir inte direkt förvånad, för att det är ganska klassiskt att när Sverigedemokraterna konfronteras med sina egna tanklösa uttalanden så svänger de alltid tillbaka och säger alltid att de blivit missuppfattade eller att de inte menade så.

"Sprider myter om islam"

Uttalandena möter kritik från professor emeritus Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet, och menar att SD sprider myter om islam.

Han kallar påståendet för "dumheter".

– Det står inget sådant i Koranen. Det är en myt, närmast som en fabel som uppstod på medeltiden, säger Hjärpe till BLT och fortsätter:

–  I tider av lågkonjunktur och arbetslöshet får dessa myter om muslimer extra grogrund. Och för dem som redan har fördomar mot människor från andra länder blir SD:s myter en bekräftelse.

Michael Hess har avböjt att kommentera facebookinläggen i BLT. Men till sajten Inte rasist men... menar han att inlägget om att "våldtäkt är djupt inrotat i islamsk kultur" är "korrekt."

Vill begränsa invandringen

Men hans svar på frågan om att stoppa invandringen från muslimska länder är "taget ur sitt sammanhang", och säger senare att han vill begränsa invandringen - inte stoppa den.

– Ja, nej det är inget jag ställer mig bakom så, säger han till redaktionen.

Linus Bylund menar han att det är skillnad på att få frågan på sin privata Facebook eller som partiföreträdare, samt att "det inte stämmer överens med partilinjen".

"Inte jätteallvarligt"

Är det okej för en vice ordförande i Karlskrona att skriva så här på Facebook?

– Man ska alltid följa nolltoleransen, oavsett om det gäller sociala medier eller på bostadsrättsföreningens julfest.

Hur kommer ni att göra?

– Jag sitter inte i medlemsutskottet, det får de ta ställning till hur de tänker göra med olika personärenden. Det är ingenting jag vill säga någonting om, säger Bylund och fortsätter:

– Jag ser inte det här som något jätteallvarligt, men heller ingenting som jag tycker är okej.

Expressen.se har sökt SD:s partiledare Jimmie Åkesson via Linus Bylund.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!