SD-topp lämnar partiet efter kritik

Efter skandalen i Hässleholm deklarerade kommunalrådet Ulf Erlandsson (SD) att han tänkte avgå från sina poster i kommunen.

På söndagen skrev han dessutom i ett pressmeddelande att han lämnar partiet helt och hållet.

Ulf Erlandsson blev rikskänd nyligen när han som förste sverigedemokrat i landet valdes till förste vice ordförande i Hässleholms kommun. Han röstades fram på den framträdande positionen tack vare stödet från moderater, liberaler och kristdemokrater.

Men den senaste tiden har kantats av flera skandaler som kommit i ljuset av en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Bland annat avslöjade SVT att Erlandsson felaktigt fått ut 186 000 kronor av kommunen i form av ersättning för förlorad arbetsinkomst. 

En revision bekräftade de felaktiga betalningarna, enligt SVT. Men Ulf Erlandsson ville inte betala tillbaka pengarna.

Rasistiska texter

I uppmärksamheten kring SD-kommunalrådet avslöjades också av den antirasistiska tidskriften Expo att Ulf Erlandsson även spritt rasistiska texter på sociala medier.

Till slut blev avslöjandena i granskningen för mycket. Först gick kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, Pär Palmgren (M) ut och krävde att Erlandsson skulle avgå.

– Vi blir inte trovärdiga som kommun. Jag tycker att Ulf är en bra påg och vi samarbetar bra, men detta håller inte i längden. SD får hitta en ersättare till honom, sa Pär Palmgren till tidningen Norra Skåne. 

Senare under fredagen meddelade även partiledningen att förtroendet för Erlandsson var kört i botten. Partisekreteraren Richard Jomshof krävde hans avgång och lämnade uppdraget att expediera avskedet till vice gruppledaren för SD i Hässleholm, Patrik Jönsson.

Lämnar allt

Senare på fredagskvällen bekräftade Ulf Erlandsson själv att han självmant tagit beslutet att avgå. 

På söndagen kom så ytterligare ett meddelande från SD-politikern - beskedet var att han nu tänker lämna alla sina politiska uppdrag i kommunen och bolagsstyrelser.

"Jag har även begärt mitt utträde ur partiet", skriver han.

Erlandsson skriver som en en förklaring till det drastiska beslutet att han känner sig utsatt för smutskastning, som han inte önskar att någon annan utsätts för, oavsett parti. 

"Jag känner att detta är det bästa för mig, min familj och mina vänner, skriver SD-politikern.

Söker kandidat

Vem som ska efterträda Erlandsson som kommunalråd och gruppledare i Hässleholm är inte klart.

– Jag har en tanke om en kandidat, som jag tänker ta med gruppen, säger Patrik Jönsson till Norra Skåne. 

Kvällsposten har sökt Ulf Erlandsson för en kommentar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!