Sverigedemokraternas gruppledare i Alvesta Benny Lundh Johansson kan uteslutas från partiet. Foto: Privat
Sverigedemokraternas gruppledare i Alvesta Benny Lundh Johansson kan uteslutas från partiet. Foto: Privat

SD-topp kan uteslutas – för kritik mot partiet

Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i Alvesta Benny Lundh Johansson kan uteslutas från partiet – efter en intervju.

Enligt Sverigedemokraterna uttalade han sig kritiskt om partiet. 

– Det är nästan sektliknande, säger han.

Efter flera interna konflikter i Sverigedemokraterna på lokal nivå vädrade Benny Lundh Johansson och en partikollega sitt missnöje mot partiet. Gruppledaren i Alvesta pratade om det hårda klimatet – och om det han upplevde som vuxenmobbning. 

– Jag har funderat på detta i två år, men man går ju inte emot partiets kommunikationsplan. Då är man rökt. Vi vill förbättra. Vi ser dessa defekter, allt det negativa och att ja-sägare höjs upp, sa Benny Lundh Johansson i intervjun med Smålandsposten.

– Antingen ryker vi eller så blir partiet bättre. Men vad har man för alternativ när man hela tiden får en kniv i ryggen av sina partikamrater. 

SD-topp kan uteslutas

Benny Lundh Johansson är nu föremål för ett personärende – eftersom han uttalade sig kritiskt om partiet. 

Både Benny Lundh Johansson och styrelsen i kommunföreningen har rätt att lämna en redogörelse. Medlemsutskottet kan därefter ta upp personärendet till partistyrelsen som beslutar om eventuella åtgärder. En åtgärd kan vara att han utesluts från partiet. 

Enligt Sverigedemokraterna har Benny Lundh Johansson brutit mot kommunikationsplanen och de etiska reglerna. 

– Jag tycker att om man man inte kan ta kritik för att bli bättre... De vill bara ha bort människor som är lite obekväma, som jag verkar vara, säger Benny Lundh Johansson. 

"Sektliknande"

Grunden i Benny Lundh Johanssons missnöje är att han – enligt vad han upplever själv –  inte fick någon stöttning när drabbades av utbrändhet. Därför var han i intervjun i Smålandsposten kritisk till partiet. 

Efter beskedet om att han hotas av uteslutning upplever han att partiet lägger munkavle på sina medlemmar. 

– De är ju så. Det är nästan sektliknande. Jag gick bara till media för att jag inte fick gehör i partiet. Och i stället så kastar de ut mig. 

Kritisk

Han är kritisk till att varken Jimmie Åkesson eller Mattias Karlsson hörde av sig när han blev utbränd. 

– De visste om det är. Och det är klart att det kanske inte är deras sak att hålla i. Men man tycker att om de värnar om att partiet ska bli bra... då får man lägga ner lite tid också. 

Kvällsposten har vid flera tillfällen varit i kontakt med Sverigedemokraterna och bett om en kommentar till det aktuella uteslutningsärendet.

– Vi får hantera det, säger Mikael Bystedt vid Sverigedemokraternas presstjänst. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag