Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-topp frias från hets mot folkgrupp

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LASSE SVENSSON

Efter att ha skrivit ett inlägg på Facebook om en minaret åtalades Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson.

Nu friar hovrätten honom från hets mot folkgrupp.

SD:s gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, publicerade inlägget på Sverigedemokraterna i Karlskronas Facebooksida i början av november 2017. Det skedde i samband med att en minaret skulle invigas i staden.

I inlägget skrev Christopher Larsson att det är en ”sorgens dag” när minareten skulle invigas med böneutrop. Det ledde till att han polisanmäldes för hets mot folkgrupp då han enligt åklagaren uttryckt sig nedsättande om muslimer och pekade ut muslimer som klandervärda genom att utmåla dem som terrorister.

Larsson erkände att det var han som skrivit inlägget, men nekade till brott.

– Min uppfattning är att jag inte har visat någon missaktning mot någon folkgrupp. Det jag skrev var att det är sorgligt att man inte kan undvika religion på allmän plats, sade han till Kvällsposten i november förra året i samband med att han åtalades.

Anmäldes för jäv

Inlägget och den efterföljande processen fick stor uppmärksamhet, bland annat då åklagaren i ärendet, Lena-Marie Bergström, anmäldes för jäv sedan hon själv delat SD-kritiskt material på sin egen privata Facebook-sida dagen efter att åtalet väckts.

Hon lyftes efter detta bort från utredningen.

Han friades i början av året av tingsrätten och nu har hovrätten meddelat dom i ärendet: Christopher Larsson frias.

Hovrätten över Skåne och Blekinge konstaterar i sin dom att Christopher Larssons text förvisso är generaliserande på ett sätt som är nedsättande för muslimer. Men att han samtidigt skrev inlägget som en kommentar till en mycket omdiskuterad händelse, en kommentar som inte gick ut till en bred allmänhet utan till personer som följde den aktuella Facebooksidan.

”Sett i sitt sammanhang och vid en helhetsbedömning finner hovrätten att det inte kan anses ha varit vare sig nödvändigt eller proportionerligt att inskränka Christopher Larssons yttrandefrihet i detta fall”, skriver hovrätten i sin dom.