Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD tar makten – efter veckors förhandlande

Teddy Nilsson, SD, tar över posten som kommunstyrelseordförande.
Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE
Foto: LASSE SVENSSON
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter flera veckors förhandlande tar Sverigedemokraterna nu makten i Svalöv. 

Det står klart efter att Teddy Nilsson, SD, tar över posten som kommunstyrelseordförande. 

– Vi är väl inte riktigt där än, tidigast den 17 juni kan det bli aktuellt, säger Teddy Nilsson.

Sverigedemokraterna är sedan höstens val, då de fick 31 procent av rösterna, det största partiet i kommunen.

Sedan alliansstyret sprack i våras har det varit ett ostadigt politiskt läge i Svalöv.

Men nu får de alltså ordförandeposten i kommunen. Det sker med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna. Liberalerna kommer att ge passivt stöd.

– Liberalernas samarbete sträcker sig så långt som valtekniskt samarbete, sade Teddy Nilsson när han talade med HD tidigare i dag.

Till Kvällsposten säger Teddy Nilsson att han hoppas att SD tar över ett antal av de viktigaste posterna vid fullmäktigemötet den 17 juni då dessa ska föredelas.

– Då ska presidier tillsättas i kommunfullmäktige, kommunstyrelser, utskott och nämnder. I fullmäktige och kommunstyrelsen gäller det tre poster som ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande. I de övriga handlar det om ordförande och vice ordförande.

Förhandlat i månader

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, kommenterar för maktövertagandet i Svalöv:

– Det är väldigt glädjande. Svalöv har haft en lång period av skakigt och svagt styre, men nu får man ett stabilt majoritetsstyre som är bra för kommuninvånarna. Vi har en stor samsyn i budgetfrågor och i enskilda sakpolitiska frågor. Det är bra för att vi nu får möjlighet att visa att vi är kapabla.

Hur har ni fått till det här samarbetet med M och KD?

– Jag tror att det handlar mycket om Teddy Nilsson som person. Han har byggt upp ett starkt förtroende under många år, han är kompetent och har goda kunskaper om kommunalt styre. Det har varit en lång process med förhandlingar som pågått i månader.

Ser du liknande möjligheter i fler kommuner?

– Jag har inga konkreta exempel nu, men det går inte att utesluta. Många kommuner har ideologiskt ologiska styren.

Kan det här få några effekter på riksplanet, tror du?

– Jag tror inte på några dramatiska effekter på kort tid. Men varje gång sådant här händer och vi kan visa att vi tar ansvar, då slipar vi ner trösklarna till Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi kan visa att det här är bra och kan gynna alla inblandade.

https://twitter.com/MicArtur/status/1136201753777594368

”Djupt olyckligt”

Reaktionerna på överenskommelsen har inte låtit vänta på sig.

”Det är djupt olyckligt att Sverigedemokraterna nu ges makten i ännu en kommun, Svalöv. Obegripligt att Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av L väljer ett organiserat SD-samarbete före Alliansen”, twittrade Centerns partisekreterare Michael Arthursson när beskedet om uppgörelsen meddelades under onsdagen.

Michael Artursson utvecklar sina tankar:

– Det är väldigt olycksbådande att man väljer att ge SD den högsta posten. 

Men SD är ändå största parti i kommunen?

– Ja, men allianspartierna är större tillsammans. Där finns stora möjligheter till andra samarbeten.

Och en anledning till att samarbetet sprack under våren var andra parter förde samtal med Sverigedemokraterna, och det ställer centerpartister inte upp på.

Svalöv blir nu den fjärde kommunen som styrs av Sverigedemokraterna som sedan tidigare styr i Sölvesborg, Hörby och Bromölla.

– Det är ytterligare en kommun där Sverigedemokraterna styr och det ser vi som problematiskt. Vi har tidigare sett att i de kommuner där Sverigedemokraterna får ytterligare inflytande, som i Staffanstorp, blir det hårdare klimat när man bland annat ger sig på vilken mat som serveras i skolor, säger Michael Artursson.

”Inte så många alternativ kvar”

Torbjörn Ekelund, Liberalerna, försvarar uppgörelsen.

– Vi har inte så många alternativ kvar för att styra Svalövs kommun. Det är en form av politisk nödvärnssituation. Vi har två alternativ kvar, det ena är det här högerstyret, det andra är ett extraval, säger han till Sveriges radio. 

Teddy Nilsson har lite svårt att förstå liberalernas syn på politisk nödvärnssituation. SD har bjudit in alla till samtal och en del har tackat nej.

– Vi har samtalat med de partier som velat vara med i flera veckor och det finns en samsyn här.

Men Teddy Nilsson säger också att han förstår att Liberalerna har en mer komplex situation där partieldningen starkt har uttalat att det inte ska ske något samarbete med SD. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!