Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD störst i Skåne – här är deras resa till toppen

SD är störst av alla partier i Skåne. Nu vill partiet att resten av landet ska stå på tur.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

SD är störst av alla partier i Skåne.

Nu vill partiet att resten av landet ska stå på tur.

Och det som brukar hända i Skåne, brukar hända i övriga landet.

Det var här som Sverigedemokraternas resa började.

En solig men kylig vårdag kör en företagsbil framför oss med namnet ”Snapphane chark” inpräntat.

Vi befinner oss i Snapphaneland, norra Skåne, en gång hjärtat av rebellrörelsen mot de svenska härskarna. Snapphanar var det skällsord som den svenska staten på 1600-talet använde om stråtrövare, bönder och styrkor som stödde eller deltog på den danska sidan i de dansk-svenska krigen.

Förr ville skåningar nämligen inte tillhöra Sverige - numera går de längst fram i leden i den svenska nationaliströrelsen. Tidigare i vår rapporterades att Sverigedemokraterna är det största partiet i Skåne, enligt väljarbarometern från Sifo och Novus opinionsundersökning. Om det vore val idag hade SD fått 26,6 procent av de skånska rösterna.

– Skåne har länge haft en mer ärlig och rak debatt än många andra områden i Sverige. I Skåne har vi lättare att säga vad vi tycker, säger riksdagsmannen Richard Jomshof (SD).

De krattade vägen åt SD

Jomshof var med i det numera mytiska "De fyras gäng", kompisgänget som träffades i Lund i slutet av 1990-talet. Fyra män som idag hör till SD-maktens kärna: partiledaren Jimmie Åkesson, riksdagens andre vice talman Björn Söder, partiets gruppledare Mattias Karlsson och så alltså partisekreteraren Richard Jomshof.

Deras gemensamma mål var att skapa ett rumsrent SD som kunde ta sig in i riksdagen. Men vägen till framgången hade länge krattats av mindre, lokala partier. Många av dem knappt kända utanför Skåne.

– De här partierna har krattat vägen för oss. De har åtminstone delvis drivit SD-frågor i många år. Och de har skapat en tradition och acceptans för att rösta på andra än de etablerade partierna, säger Richard Jomshof.

De här partierna har krattat vägen för oss

Varje skånsk kommun hade på 1980-talet missnöjespartier som, inspirerade av danska populistpartier som Centrumdemokraterna och Fremskridtspartiet, krävde mindre byråkrati och minskad invandring. Var för sig var de ofta rätt små men de påverkade det lokala debattklimatet och formade många erfarna politiker som senare gått med i SD. Richard Jomshof var själv med i ett av dessa, högerpopulistiska Framstegspartiet i Helsingborg.

De lokala partierna visade tidigt att missnöjespolitiken kunde vara en maktfaktor i Skåne. Exempelvis tvingade Skånepartiet i den ekonomiska krisens Malmö 1985, tillsammans med borgerliga partier, Socialdemokraterna att lämna ifrån sig makten efter sextiosex år av obrutet regerande. 

Jimmie Åkesson på besök i Skåne.

1998 bildade femton skånska missnöjespartier alliansen Skånes väl, inför det första valet till det skånska regionparlamentet. Där ingick Skånepartiet, Centrumdemokraterna, Sjöbopartiet, den gamla Ny Demokrati-avdelningen Burlövs väl, ICA-handlaren Harry Franzén som gjort sig känd för att utmana svenska statens alkoholmonopol och Framstegspartiet.

Alliansen var framgångsrik, kom in i regionfullmäktige och fick en vågmästarroll men splittrades efter bara några år. Senare slöt Skånes väl ett samarbete med SD.

Missnöjesalliansen hade vunnit röster på att förespråka sänkta skatter, minskat flyktingmottagande och ett mer självständigt Skåne. Skånepartiet krävde att landskapet skulle bli ett eget land.

"Har en nationalism som bejakar regionalismen"

Richard Jomshof ser idag inget märkligt i att nationalistiska SD, som förespråkar assimilering, hämtat näring ur regionalistiska partier som talat om den skånska särarten och som ville ha självständighet från Sverige.

– Nationalistiska grupper på andra håll motarbetar regionalistiska yttringar men vi har en nationalism som bejakar regionalismen. Men att dra det så långt att Skåne ska vara självständigt är att dra det för långt, säger han.

– Vi bejakar regionala kulturyttringar. Men vi är naturligtvis tveksamma till regionalism som syftar till att slå sönder nationalstaten

Vi har en nationalism som bejakar regionalismen

SD:s bränsle i Skåne, regionalismen, var från början egentligen ett slags motstånd mot nationalismen.

Skånska flaggans skapare, bröderna Martin och Mathias Weibull, var motståndare till den storsvenska patriotismen på slutet av 1800-talet.

1923 skrev den katolske kyrkoherden David Assarsson ”Det skånska problemet” som handlade om ett starkt skånskt utanförskap och framförde åsikter om att skåningarna slitits från Danmark. En radikal syn om Skåne som ett skandinaviskt Balkan.

Det var först på 1980-talet som den skånska flaggan och regionalismen plockades upp av högerpopulister. Nu skulle den ge legitimitet till den politiska kampen mot etablissemanget.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, Tobias Billström och oppositionsråd i Malmö, Torbjörn Tegnhammar.
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT

Exministern: Frågan kommer att avgöra valet

Skånsk politik är inte som i resten av landet. Här är S lite rödare. M är lite blåare.

Och de skånska distrikten är rejäla maktfaktorer.

Det var skåningarna som jublade när Anna Kinberg Batra i januari pratade om en ny relation med SD. Medan M i Stockholm blev förbannade.

I dag beklagar förre Migrationsministern Tobias Billström (M) att man inte hörde varningsklockorna när SD valdes in i riksdagen 2010.

– SD valdes in på grund av mångas oro över migrationspolitiken, trots att deras program var ekonomiskt ogenomförbart. Då borde vi ha lagt om vår politik, säger han.

Enligt Billström, som kommer från Malmö, är en orsak till SD:s framgångar i Skåne att hans föräldrageneration följt danska medier lika mycket som svenska. Och därmed också den danska debatten.

– Danska medier har bevakat migrationsfrågorna annorlunda. De har lyft frågan i dagordningen tidigare än svenska medier.

Torbjörn Tegnhammar tror att oron för migrationspolitiken ledde till SD:s framgångar.
Foto: TOMAS LEPRINCE

En annan orsak är, enligt förre ministern, att Skåne har många kommuner på en liten yta och att de tampas med att ta hand om nyanlända som staten släpper in.

– Det finns ett stort antal människor som bara sitter ner vid torget och inte bidrar till välfärden. De saknar grundläggande utbildning för att komma närmare arbetsmarknaden. Vad blir följden för ekonomin när staten inte bidrar till det som kommunen måste lägga ut?

***

Tobias Billström var kommunpolitiskt aktiv i Malmö under många år. Han säger att folk ansåg att de etablerade partierna inte hade svar på deras oro.

– Vi inom Moderaterna har rannsakat oss själva och lagt om vår politik. Vi måste få in människor på arbetsmarknaden i snabbare takt om de har uppehållstillstånd, annars ska de ut ur landet i snabbare takt.

Vi måste få in människor på arbetsmarknaden

Under samtalet är moderaten inte särskilt kritisk till SD:s politik. Teorier om att partiet kan förlora på att kopiera och legitimera SD:s politik avfärdar han med ord som ”spelteorier”.

– För medborgarna är det resultaten som räknas, inte så mycket vägen dit, säger han. Skåne har hjälpt till att pusha migrationsfrågorna upp till dagordningen i hela Sverige. Det är en fråga som kommer att avgöra valet 2018.

***

Skåne visar vägen för resten av landet

Inom SD ser många stor symbolik i att partiet har sin vagga i Skåne. Landskapet har tidigare i historien legat steget före resten av landet.

Härifrån spreds arbetarrörelsen, med inspiration från Danmark och Tyskland, som sedan formade det moderna Sverige och via Socialdemokraterna styrde i större delen av 1900-talet.

I Skåne skapades även samarbetet mellan borgerliga partier, som senare ledde till de borgerliga samlingsregeringar och allianser vi känner till idag inom rikspolitiken.

Det var familjen Wahlgren som på 1960-talet via sin tidning Sydsvenska Dagbladet, den skånska borgerlighetens morgonläsning, kampanjade för en allians vid namn Medborgerlig samling som skulle bryta sossarnas maktvälde.

Familjen Wahlgren ägde också Kvällsposten.
Foto: SANNA DOLCK

Även Kvällsposten, som familjen också ägde, deltog i kampanjen.

1964 fick Medborgerlig samling tre riksdagsmandat men initiativet sågs inte med goda ögon av borgerligheten i Stockholm. Partiet avvecklades 1968.

Ur resterna bildades högerpopulistiska Framstegspartiet, där Sverigedemokraternas pressekreterare Richard Jomshof alltså har sin politiska bakgrund på 1990-talet, en tid då flera av det lokala partiets avdelningar anslöt sig till SD.

Patrik Jönsson, gruppledare för SD i Hässleholm, har haft en turbulent vår.
Foto: JENS CHRISTIAN

De politiska vildarna: Hur förvaltar SD rösterna?

Vi kör vidare i hjärtat av de gamla snapphanarnas land i norra Skåne. Här är det tydligt att SD:s hem också är rena politiska getingboet.

Många profiler i flera olika skånska kommuner har nämligen lämnat partiet efter interna bråk.

SD Hässleholm har nyligen förlorat åtta politiker bara en månad efter en av partiets största framgångar någonsin, när de fick ett av sina första kommunalråd. Han tvingades avgå snabbt efter avslöjanden om att ha spridit rasistiska texter och vägrat betala tillbaka pengar som han fått felaktigt.

I Östra Göinge och Osby har partiet förlorat sina förstanamn, som sitter kvar på sina uppdrag som politiska vildar.

Minst 55 politiska vildar i landet är före detta SD:are. Inget annat parti kommer ens i närheten av den siffran.

En av de politiska vildarna är Pethra Wagnell, SD:s förra förstanamn i Östra Göinge som hoppade av i våras. Enligt henne själv var orsaken främst ideologisk.

– ”Släng ut invandrarna”, uttrycker många, säger hon. Jag tycker själv att mottagningssystemet är fel men SD skyller på individerna. De här människorna har kommit hit av en anledning.

Även i Tomelilla, Trelleborg, Ystad och Lund har SD:are valt att lämna sina uppdrag.

I SVT/Novus vårmätning var SD störst i Skåne.

Pethra Wagnell beskriver SD som ett kaotiskt parti. Interna möten där partikollegor hällde upp groggar i stället för att skriva valmanifest. När hon försökte städa upp inom partiet vände många sig emot henne.

– Det var mer trams än politik. Ingen ordning alls. Dessutom insåg jag att erfarna SD-politiker förde sina egna agendor, i stället för att gå efter den stadga som fanns, berättar hon.

När undersköterskan började i SD länkade hon ofta till artiklar som hetsade mot muslimer. Till exempel en artikel om att ”Muslims are taking over the world”, att muslimer tar över världen. Att de infiltrerar Sverige och till och med att nationaldagen blir muslimsk, som en nazistsajt skrev.

Folk vet inte vad de röstar in. SD fixar inte att regera

I dag säger Pethra Wagnell att hon länkade artiklarna bara för att se hur partivännerna skulle reagera.

– Jag har nu demonstrativt visat min ståndpunkt. Jag känner att jag inte kan vara bland sådana människor som överdriver och drar alla över en kam, säger Pethra Wagnell.

Sedan suckar hon.

– Folk vet inte vad de röstar in. SD fixar inte att regera.

Väljarna håller inte med henne.

Allt tyder på att partiet kommer att fortsätta att växa i väljarstöd i både Skåne och resten av landet.

Under tiden gapar SD:s stolar i Östra Göinges kommunfullmäktige tomma.


Skåne jämfört med resten av landet:

# Av Skånes 1,3 miljoner invånare bor 11 procent utanför en tätort. Det är lägre än riksgenomsnittet på 15 procent.


# Skåne ligger på plats 18 av 21 län i Sverige när det gäller andelen behöriga till gymnasieskolan. Av dem som kommer in på gymnasiet går däremot många vidare i utbildningssystemet.


# Nära en femtedel av Skånes befolkning är födda utomlands och har rötter i 193 länder.


# Den totala efterfrågan på arbetskraft i Skåne beräknas öka med 8 procent, men efterfrågan på personer med enbart grundskoleutbildning beräknas minska med 23 procent.


# Skåne har en relativt ung befolkning, framförallt tack vare inflyttning av utrikes födda. 


# Värderingsundersökningar visar att intoleransen är högre än i resten av landet. Framförallt bland män med lägre utbildning.


# Skåne har tredje högsta övergångsfrekvensen från gymnasiet till högre utbildning i Sverige. Skånes universitet och högskolor står för 15 procent av landets utexaminerade studenter.


# Skåne har lägst sysselsättningsgrad i hela Sverige.


# Skånes medelskattekraft ligger på 15:e plats av Sveriges 21 regioner.


# Skåne har en svag tillväxt av bruttoregionprodukten (BRP) per invånare, generellt en låg nivå i förhållande till de andra storstadsregionerna och riket.


# När människor bedömer sin egen livskvalitet är den högre i Skåne än resten av Sverige.


Källa: OECD


Nationalekonomen: Därför gynnas SD i Skåne

Gynnar SD 1:

”Skånska debatten”

- Vi har länge haft fokus på invandringen och det har gynnat SD. Här i Skåne har man också upplevt utmaningar tydligast. Den organiserade kriminaliteten i Malmö och migrationskrisen 2015 som framförallt påverkade Malmö och Trelleborg, säger Niklas Karlsson, ordförande i Socialdemokraterna i Skåne, partiets största distrikt där var tionde medlem finns, och riksdagsledamot sedan 2014.

Han tror att Skåne kan lyckas bryta SD:s framgångsvåg.

- Det behöver inte vara så att Skåne visar vägen för resten av landet genom att rösta fram SD. Numera är SD en del av makten i Hässleholm, i Landskrona sedan 2006. De kan inte alltid leva på att vara anti-etablissemang.


Gynnar SD 2:

Klyftan mellan stad och landsbygd

Efter förra valet visade en analys i Fokus av bland andra professorn i nationalekonomi Charlotta Mellander att befolkningstätheten är den största skiljelinjen mellan partierna.

SD hade sitt stöd i gles- och landsbygden.

En analys som lika gärna hade kunnat handla om USA-valet 2016 och Brexit, där segrarnas väljare inte bor i urbana regioner.

- Den här delningen kommer att spela en ännu större roll i framtidens val, säger Charlotta Mellander.


Valet 2014:

7 av SD:s 10 tyngsta fästen i kommunerna fanns Skåne.

1. Örkelljunga 24 procent

2. Ljusnarsberg 23, 6 procent

3. Svalöv 23, 5 procent

4. Burlöv 22, 9 procent

5. Bromölla 22, 8 procent

6. Hässleholm 23, 7 procent

7. Åstorp 22, 5 procent

8. Sölvesborg 22, 3 procent

9. Tomelilla 22, 1 procent

10. Falköping 21, 2 procent


Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!