Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD störst i 21 skånska kommuner – nu kan det bli kaos i politiken

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sydsverige vaknar i dag upp till en ny politisk karta.

I 21 skånska kommuner är Sverigedemokraterna det största partiet.

Blir det kaos i de politiska församlingarna?

I Skåne gjorde Sverigedemokraterna ett lysande val. I kommun efter kommun lyckades partiet öka valresultatet jämfört med 2014. Störst stöd i riksdagsvalet fick SD i Sjöbo med 39,4 procent av rösterna, tätt följd av Bjuv 38,7 procent och Bromölla 38,3 procent (preliminära valnattssiffror).

Allra minst stöd i Sverige fick Sverigedemokraterna i Umeå, Stockholm och Danderyd.

Men den kommun som sticker ut mest är Hörby. Här fick SD 35,6 procent av de lokala rösterna.

I en intervju med Aftonbladets Pär Karlsson inför valet svarade SD:s ordförande i Skåne, Jörgen Grubb, vad han trodde om det kommande valresultatet:

– Det känns kanske som att jag skryter eller har hybris, men jag är helt övertygad om att det kommer att bli så här. Jag tror vi kommer kunna styra i bland annat Hörby och sen fyra, fem, sex kommuner till.

– På andra håll kan vi få 40 procent men ändå inte få makten, det kan mycket väl hända. Det bygger i så fall på att högern och vänstern går ihop. Men det känns kortsiktigt och de kommer förmodligen i förlängningen att förlora på det. Och det vet de andra partierna om, de är smarta.

Jörgen Grubb fick rätt, åtminstone när det gäller stöd på upp emot 40 procent.

Och när jag pratar med honom nu på valnatten låter han nöjd. Klockan är 24 och firandet pågår fortfarande på Sverigedemokraternas valvaka.

Varför är Sverigedemokraterna så stora i just Skåne?

– Jättesvårt att säga, säger han. Jag tror att skåningarna har sett avigsidan med invandringen, men det handlar inte bara om det.

Frågan är nu om Sverigedemokraterna klarar att kunna besätta alla sina nya platser i kommuner och landsting. Eller om det blir totalt kaos.

Det återstår att se. Före valet hade partiet enligt Dagens Nyheter 155 "politiska vildar" runtom i landet – dvs ledamöter som av en eller annan anledning lämnat partiet under mandatperioden. 

Valmyndigheten meddelade i somras att 78 SD-stolar i Sverige stod tomma – helt enkelt för att de inte gick att besätta eftersom det saknades invalda politiker.

Jörgen Grubb berättar att det fanns 300 skånska SD-kandidater inför valet 2014. Nu 2018 har Sverigedemokraterna cirka 1 000 kandidater på de skånska valsedlarna.

Han tror att det ska räcka.

– Jag ska låta det vara osagt, men det ska gå bra, säger han.

Vad Sverigedemokraternas framgångar i valet kommer att betyda för den förda politiken är det för tidigt att sia om. På valnatten var Jimmie Åkesson övertygad om att de andra (borgerliga) partierna måste samarbeta med hans parti. Samma sak gäller i Skåne, enligt Jörgen Grubb.

– Vi måste nå över 50 procent och för att nå dit så behöver vi skapa samarbeten med andra partier, det är självklart, säger han.

Återstår att se vad det betyder i praktiken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!