Robin Natzén (SD) uppmärksammades förra året då han poserade på bild med en nazistkeps.Robin Natzén (SD) uppmärksammades förra året då han poserade på bild med en nazistkeps.
Robin Natzén (SD) uppmärksammades förra året då han poserade på bild med en nazistkeps.
Gnosjö kommunhus där Robin Natzén sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Foto: Gnosjö kommunGnosjö kommunhus där Robin Natzén sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Foto: Gnosjö kommun
Gnosjö kommunhus där Robin Natzén sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Foto: Gnosjö kommun

SD-politikern häktad för grovt vapenbrott

Publicerad

Robin Natzén (SD) sitter häktad, misstänkt för grovt vapenbrott, skriver Värnamo Nyheter.

Sverigedemokraten greps i en polisrazzia där polisen ska ha varit på jakt efter ett automatvapen.

Natzén sitter som ledamot i Gnosjö kommunfullmäktige, men SD menar att han är en politisk vilde.

Han uppmärksammades förra året då han poserade på bild med en nazistisk uniformsmössa.

På onsdagen slog polisen till mot fyra platser i Gnosjö kommun i en omfattande insats.

Fyra män greps i samband i samband med tillslagen. Kort därefter släpptes en av männen medan de andra tre anhölls.

En av de anhållna är Robin Natzén (SD), kommunfullmäktigeledamot i Gnosjö, vilket Värnamo nyheter var först att rapportera.

26-årige Natzén begärs häktad under fredagseftermiddagen misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Enligt lokala medier har tingsrätten gått på åklagarens linje och häktat honom.

Även de övriga männen, 34 respektive 27 år gamla, begärs häktade.

Onsdagens polisinsats var inte spontan utan har föranletts av ett längre utredningsarbete.

– Vi har haft en utredning som har pågått där vi har samlat in information mot de här männen och misstänkte dem för vapenbrott, säger Tommy Thorngren, kommunikatör vid Jönköpingspolisen, till Expressen

Jagade automatvapen

Enligt uppgifter till Värnamo nyheter ska polisen ha varit på jakt efter ett automatvapen som förvarats på ett företag som Natzén har knytning till. Vapnet ska vara identiskt med det vapen som i höstas användes i en attack mot mc-klubben Rock Machines president i skånska Klippan.

– Man har gjort husrannsakan och man har gjort beslag. Mer kan jag inte säga i nuläget av hänsyn till den pågående förundersökningen, säger Tommy Thorngren.

I oktober förra året blev Robin Natzén uppmärksammad efter att han poserat på bild iförd en nazistisk uniformsmössa.

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge har ingen kännedom om fallet när Expressen kontaktar honom.

Efter att ha varit i kontakt med lokalföreningen återkommer han med svar:

"Ingen SD-företrädare"

– Det är ingen SD-politiker. Han företräder inte oss. Det är någon slags politisk vilde, säger Henrik Vinge.

Henrik Vinge menar att Natzén inte har någon koppling till Sverigedemokraterna, förutom att han är invald på ett av deras mandat.

– Men systemet ser ut som så att om blir man invald så är man invald. Det är inget som vi kan göra något åt, mer än att uppmana honom att lämna. Men vi kan verkligen vara tydliga med att den här personen inte företräder oss och att vi inte har förtroende för han ska göra det heller, säger han.

Den lokala SD-föreningen har tidigare uppmanat Robin Natzén att lämna sin plats och Henrik Vinge menar att Natzén ska ha begärt utträde ur kommunfullmäktige för två veckor sedan.

Överens om utträde

Det är en uppgift som inte kan bekräftas av Gnosjö kommun.

– Vi har inte fått in någon begäran alla fall, så i våra ögon är han ledamot av kommunfullmäktige fortfarande, säger Christian Bagan, kommunsekreterare i Gnosjö och fortsätter:

– Jag pratade med en företrädare för SD i Gnosjö i dag som sa att de hade pratat med honom för någon vecka sedan och att de då var överens om att han skulle begära utträde, säger han.

Det kan röra sig om ett missförstånd, där Natzén har skickat en utträdesansökan till länsstyrelsen i stället för till kommunen, enligt Christian Bagan.

Expressen söker Robin Natzéns försvarare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag