Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter nazistinlägg: SD- politikern vägrar avgå

Trots partiledningens uppmaning sitter Christoffer Brinkåker kvar
Brinkåker (SD) vägrar avgå trots partiledningens uppmaning efter Kvällspostens och Expos avslöjande.Foto: SD
Brinkåker spred nazistens inlägg med ett tillägg från förre SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som skriver att man bör ”rensa upp i det fjollträsk polisen blivit”.Foto: Twitter

Christoffer Brinkåker vägrar att avgå efter avslöjandena om att han spridit nazistinlägg.

Detta trots att SD centralt uppmanat honom att lämna partiet.

– Frågan är om han tänker bli politisk vilde. Det är inte ovanligt bland SD-politiker. Det är ett oskick, säger Anders Sannerstedt, statsvetare och docent vid Lunds universitet som forskar om SD.

I fredags avslöjade Kvällsposten och Expo att Christoffer Brinkåker, ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen i Lund, delat högerextrema inlägg och uttalanden.

Han har bland annat, den 4 juni 2020, delat ett inlägg från NMR:s ledare i Dalarna och Värmland, Pär Sjögren som dömts för flera grova brott.

Tidigare i år har Brinkåker delat ett inlägg från en förintelseförnekare som kandiderade för högerextrema Alternativ för Sverige i riksdagsvalet 2018.

Vägrade svara för att inte åtalas

Brinkåker har även skrivit att han skulle ”bli åtalad för hets mot folkgrupp” om han sa vad han tyckte.

– Så länge som lagparagrafen befinner sig i sin nuvarande form [lagen om hets mot folkgrupp, reds. anm.] säger jag ingenting om saken. Du vill väl inte uppmana mig till lagbrott? svarar Brinkåker på frågan om vad han menade.

Christoffer Brinkåker (SD) vägrar att förklara vad han menade med inlägget.Foto: Twitter

Brinkåker har även i ett svar till högerextrema Fria Tider skrivit att det ”huvudsakligen” stämmer att ”skillnader mellan olika folkslag är genetiska”.

– Det handlar om psykologi på hög nivå, sa Brinkåker om sina uttalanden och menade att han har ”ett väldigt speciellt sätt att tänka”.

När SD:s partiledning tog del av Kvällspostens och Expos avslöjande uppmanades Brinkåker att ”helt lämna partiet”.

”Hör inte hemma inom SD”

Det är upprörande information som definitivt inte hör hemma inom Sverigedemokraterna”, skrev SD:s presschef Henrik Gustafsson i ett mejl.

Men nu vägrar Brinkåker att avgå, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

I artikeln vägrar Hans-Olof Andersson, partiets företrädare i kommunstyrelsen, att ta avstånd från Brinkåkers delningar.

– Jag får basera mitt tyckande beroende på den information jag får från riks. Deras undersökning och vad det leder till för slutsats, säger han.

Statsvetare: ”Normal politisk anständighet”

Anders Sannerstedt, statsvetare och docent vid Lunds universitet som forskar om SD, tror att partiet kommer att fullfölja sitt beslut. 

Anders Sannerstedt har forskat om SD.Foto: RONNY JOHANNESSON

– Uttalandet från partiledningen är svårt att backa från. Min tro är att innan man formulerade uttalandet så har man tittat på Brinkåkers delningar.

Enligt statsvetaren finns det en risk att Brinkåker stannar som politisk vilde.

– Jag tycker det är ett oskick. Är man vald på en lista men inte längre tillhör partiet bör man avgå. Det är normal politisk anständighet. Men det finns flera fall där SD:are är kvar som vildar. Men om han väljer att stanna så är han ändå rökt inför nästa val, säger Sannerstedt.

Christoffer Brinkåker och Hans-Olof Andersson har inte svarat på Kvällspostens frågor efter avslöjandet.

Centralt svarar partiet via pressekreteraren Christian Krappedal:

Frågan är nu att betrakta som intern angelägenhet och kommer hanteras i partiets medlemsutskott. När ärendet är avslutat kommer vi kunna lämna besked om ett utfall”.

TV: Reportern Federico Moreno om granskningen

Hör reporter Federico Moreno om granskningen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!