SD-politiker: Kan ingen ställa sig på bron med en kulspruta

När KvP når Gunilla Schmidt vill hon först inte kommentera inlägget. Hon säger att hon tagit bort inlägget och skyller på "tillfällig sinnesförvirring".
Foto: Facebook
Öresundsbron.
Foto: Tomas Leprince

"Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!"

Så skrev SD-politikern Gunilla Schmidt på Facebook som kommentar till att många flyktingar nu vill komma till Sverige.

När Kvällsposten når henne skyller hon på "tillfällig sinnesförvirring".

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för vad jag har gjort och jag vill ta tillbaka det. Det var en tillfällig sinnesförvirring, säger hon.

Många flyktingar försöker just nu ta sig till Sverige från Danmark. Detta har fått SD-politikern Gunilla Schmidt att reagera på Facebook.

Schmidt, som är ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Åstorp, skrev i en diskussionstråd under en artikel på Facebook:

"Danmark och Tyskland drar ner på dagpengen som asylsökande får men INTE Sverige INTE. Klart att de vill vidare till Sverige. Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta"

När någon ifrågasätter henne och ber henne förklara skriver hon:

"Du måste vara extremt dum i huvudet".

Inlägget har mötts av starka reaktioner på sociala medier.

Vill be om ursäkt

När Kvällsposten når Gunilla Schmidt vill hon först inte kommentera inlägget. Hon säger att hon tagit bort inlägget och skyller på "tillfällig sinnesförvirring".

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för vad jag har gjort och jag vill ta tillbaka det. Det var en tillfällig sinnesförvirring, säger hon.

Men varför skrev du inlägget?

– Jag vet inte, jag var på dåligt humör, sur och besvärlig. Jag brukar aldrig uttrycka mig på det viset, det blev fel, vi kanske kan hålla oss till det. Jag vill inte diskutera det mer, säger Gunilla Schmidt och avslutar samtalet.

"Olämpligt"

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge anser att Gunilla Schmidts inlägg är olämpligt.

– Det låter väldigt olämpligt. Man undrar vad det är som avses med det här uttalandet. Därför har jag sett till att man kommer att ta kontakt med henne för att se vad det är frågan om. Sedan får man ta ställning till om det är förenligt att skriva sådana här saker och vara en företrädare för Sverigedemokraterna, säger Henrik Vinge.

Han menar att kontakten med Gunilla Schmidt kommer att tas omgående, om det inte redan gjorts.

Kan detta leda till en uteslutning ur partiet?

– Det första man måste göra just nu är att prata med henne och fråga vad hon menar. Är det som det ser ut är det klart att det kommer att få konsekvenser för hennes möjligheter att företräda Sverigedemokraterna.

Statvetaren Stig-Björn Ljunggren gästade under förmiddagen Expressens tv-sändning för att prata om den pågående flyktingkrisen. Han menar att många invandringskritiska röster som just nu ligger lågt i debatten - men tog själv upp Gunilla Schmidts inlägg på Facebook.

– Det här är en som har gjort politiskt självmord och klarat det på första försöket, säger Stig-Björn Ljunggren

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!