Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker jämför tiggeri med bankrån

Ted Ekeroth.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas motion om tiggeriförbud i Lund var dömt på förhand. Ted Ekeroth fick dock argumentera för sin sak inför ett massivt motstånd i fullmäktige.

– Det här tiggandet, där folk sitter på våra gathörn och ser miserabla ut som de gör. Det kommer i förlängningen att leda till ett samhälle som jag inte är intresserad av att ha, säger fullmäktigeledamoten till Kvällsposten.

När motionen om att införa "tillståndsplikt för tiggeri, gatumusik och försäljning" behandlades i Lunds fullmäktige argumenterade Ted Ekeroth (SD) för sin sak. Han slog fast att Lund och Sverige "inte är världens socialbyrå" och menade att tiggare förfular gatubilden.

– Vi vill ha en stadsbild som är trevlig, inbjudande och vacker. Att ha en tiggare i varje gathörn hör inte hemma i Lund och Sverige, sade Ekeroth under mötet i fullmäktige.

Folkpartisten Inger Tolsved Rosenkvist var en av många i fullmäktige som reagerade skarpt.

Ekeroths förklaring

Hon menar att Ekeroths uttalande ger uttryck för en människosyn som inte ser till allas lika värde.

– Vad har vi för andra grupper som förfular vår stadsmiljö? Jag har själv en son med autism, han pratar högt, han viftar med händerna och gör konstiga rörelser. Och om vi drar den här människosynen lite längre så är det kanske han som förfular stadsmiljön, det är kanske han som inte får gå på våra gator och torg.

Ted Ekeroth utvecklar för Kvällsposten att det handlar om människor som inte är svenska medborgare eller som betalar skatt här.

– Det är folk som vi inte har något ansvar för.

En del av kommunkontorets motivering till avslaget var att det är en juridisk skillnad på aktivt och passivt pengainsamlade. Aktivt pengainsamlande i bössor och liknande är tillståndpliktigt på offentlig plats i kommunen. Passivt insamlande, som till exempel en mugg att lägga pengar i på gatan, är det inte.

Här argumenterade Ted Ekeroth för att tiggeriet var en aktiv handling och att det därför borde kunna förbjudas. Mohsen Abtin (S) invände och undrade om det gick att förbjuda fattigdom.

– Motionen handlar inte om att förbjuda fattigdom. Det handlar om att förbjuda tiggeri. Det är samma sak som att säga "det är inte lönt att förbjuda bankrån för folk är fattiga". Det är ju handlingen man vill åt! På samma sätt som man förbjuder bankrån eller bilstöld eller vad det nu kan vara kan man mycket väl förbjuda tiggeri, säger Ted Ekeroth under fullmäktigemötet.

Den jämförelsen med rån fick Emma Berginger (MP) att gå loss.

– Jag tycker det är ganska osmakligt. De här sakerna han jämför har inte alls samma dignitet. Jag uppfattar det som en kränkning mot de här människorna som är väldigt utsatta, säger Emma Berginger till Kvällsposten.

Motionen sågades

Ted Ekeroth motion avslogs enligt kommunkontorets förslag. De stödde sig bland annat på tidigare avgörande i andra kommuner. Sala införde till exempel ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan 2011. Det beslutet revs dock upp av länsrätten i Västmanlands län eftersom  sådana ändringar endast får göras "om de behövs för att upprätthålla ordningen och säkerheten på allmän plats". Frågan har även varit på tapeten i Skurup där Sverigedemokraterna motionerade om ett förbud mot tiggeri. Även den motionen sågades av kommunens jurist.


Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stavades Ted Ekeroths efternamn fel och bilden visade inte Ted Ekeroth.