Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker i rätten för hets mot folkgrupp

I ett kommentarsfält skrev den lokale SD-politikern Michael Hess att våldtäkter är djupt rotad i den muslimska kulturen och åtalades för hets mot folkgrupp.
Foto: Polisen

I ett kommentarsfält skrev den lokale SD-politikern Michael Hess att våldtäkter är djupt rotad i den muslimska kulturen. Kommentaren ledde till åtal och under torsdagen hölls rättegången i Blekinge tingsrätt.

Michael Hess själv erkänner att han skrivit kommentaren men förnekar brott med hänvisning till en forskningsrapport.

– Det här uttalandet baseras på faktabaserat material, säger hans advokat Tommy Nilsson.

Enligt åtalet skrevs kommentaren i anslutning till en artikel på Aftonbladets hemsida den 9 juli i fjol.

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder", ska den lokale SD-politikern ha skrivit.

I enlighet med tidningens regler blev kommentaren med ens synlig på Michael Hess Facebooksida och i januari i år fick kommentaren även stor spridning i medierna. I samband med detta fick polisen ta emot flera anmälningar om hets mot folkgrupp.

Förnekar brott

När kommentaren skrevs var Michael Hess vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, men valde i början av februari i år att lämna sin post. 

– Jag står för vad jag skrev men turbulensen som följde har påverkat beslutet. Dessutom har jag ett arbete som kräver mycket tid, sa Michael Hess då till SVT:s Blekingenytt.

I slutet av februari väckte åklagaren dessutom åtal för hets mot folkgrupp. Enligt åtalet har Michael Hess uttalande varit "nedsättande om muslimska invandrare med syftning på trosbekännelse”.

Michael Hess förnekar brott, men har i polishör erkänt att det är han som har skrivit kommentaren. Han förklarar vidare att kommentaren är en kritik mot en ideologi och syftar på den islamska kulturen och ingen folkgrupp. Han hävdar därför att den faller inom ramen för yttrandefrihet.

– Det här uttalandet baseras också på faktabaserat material, säger hans advokat.

Vilken typ av faktabaserat material pratar vi om?

Vi pratar om en forskningsrapport som stöder det som han har uttalat angående överrepresentation gällande våldtäkter från de här MENA-länderna, säger Tommy Nilsson.

Men den uppgiften motsätter sig åklagaren. Hon menar att rapporten bara är en enstaka utredning och knappats kan ses som en vedertagen sanning.

– Den forskning som de presenterat kan inte anses vara sådan forskning att man kan säga att det är någon slags allmän vedertagen fakta som man sedan kan basera sina uttalanden på, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström.

Dom i maj

Tingsrätten måste nu ta ställning till om uttalandet faller inom yttrandefrihetens ramar eller inte. Fallet måste även prövas mot Europakonventionens artikel tio som har en vidare tolkning av yttrandefrihet än den svenska grundlagen. 

– Det ju en väldigt snarig problematik och det finns ingen tydlig gränsdragning så därför anser jag att det är av vikt att man lyfter den här frågan för att tydliggöra vad som är okej, säger Lena-Marie Bergström.

Den 8 maj väntas Blekinge tingsrätt meddela sin dom.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!