Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker frias för hets mot folkgrupp

Michael Hess var tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona. I juli 2013 skrev han en kommentar till en ledarkrönika på Aftonbladets hemsida som handlade om sexuellt våld i Egypten.
Foto: Polisen

SD-politikern Michael Hess frias i hovrätten för hets mot folkgrupp.

Han dömdes i fjol i tingsrätten för att ha skrivit att ”det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära”.

– Michael är lättad över att hovrätten gick på vår linje. Vår uppfattning har hela tiden varit att yttrandet faller utanför det straffbara området, säger advokat Tommy Nilsson.

Michael Hess var tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona. I juli 2013 skrev han en kommentar till en ledarkrönika på Aftonbladets hemsida som handlade om sexuellt våld i Egypten:

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder".

Dömdes i fjol

Michael Hess förnekade brott men Blekinge tingsrätt menade att hans kommentar gett uttryck för missaktning för invandrare med islamisk tro. Han dömdes i fjol till villkorlig dom för hets mot folkgrupp, samt 80 dagsböter om vardera 400 kronor.

Michael Hess överklagade domen till hovrätten över Skåne och Blekinge och ville bli friad. Förhandlingen hölls den 5 maj och i dag kom den friande domen.

Hovrätten skriver:

"Vid en helhetsbedömning anser hovrätten att det varit fråga om ett kränkande yttrande men att omständigheterna kring yttrandet är sådana att det inte är nödvändigt och proportionellt att inskränka Michael Hess yttrandefrihet i detta fall."

När Expressen talar med Michaels Hess advokat Tommy Nilsson har han precis hunnit prata med sin klient.

– Det har varit en lång process gentemot Michael och han är nöjd med det här. Det är klart att det här har varit betungande och att det nu känns väldigt skönt att hovrätten gått på vår linje.

Funderar på överklagande

Hovrätten menar att Michael Hess har gjort sig skyldig till ett kränkande yttrande. Men samtidigt motiverar man att kommentaren, enligt Europadomstolens praxis, faller inom ramen för vad som bör få bemötas i en fri och öppen debatt.

Åklagare Lena-Marie Bergström säger att det är en väldigt välskriven dom som behandlar svåra juridiska tolkningar.

– Det som det kommer ner till i slutändan är om det är nödvändigt och proportionerligt att inskränka yttrandefriheten.

– Det är inte den lättaste lagstiftningen att ha att göra med. Jag delar inte hovrättens bedömning och ska nu läsa igenom allt lite noggrannare. Det kan finnas en vinst i att undersöka om det här kan tas vidare för att prövas i högsta instans, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!