Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker fälls för hets mot folkgrupp

SD-politikern Michael Hess skrev på nätet att det är "djupt inrotad i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

I ett kommentatorsfält skrev SD-politikern Michael Hess att det är "djupt inrotad i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

Han åtalades för hets mot folkgrupp, men ville frias med hänvisning till yttrandefriheten.

Under torsdagen dömdes Michael Hess till villkorlig dom och dagsböter vid Blekinge tingsrätt.

Den 9 juli i fjol kommenterade Michael Hess en krönika på Aftonbladets hemsida.

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder", skrev han i sin kommentar.

I samma stund som texten publicerades dök kommentaren även upp på Michael Hess Facebooksida.

I början av 2014 började kommentaren spridas på nätet och i januari fick polisen ta emot flera anmälningar om hets mot folkgrupp. I februari valde åklagaren dessutom att väcka åtal.

Förnekar brott

Michael Hess förnekar brott och har bland annat hävdat att uttalandet är en kritik mot en ideologi och syftar på den islamska kulturen och ingen folkgrupp. Därför bör kommentaren falla inom yttrandefriheten, menar han.

Michael Hess hävdar dessutom att uppgifter bygger på fakta.

– Vi pratar om en forskningsrapport som stöder det som han har uttalat angående överrepresentation gällande våldtäkter från de här MENA-länderna, har hans advokat Tommy Nilsson tidigare sagt till Kvällsposten.

Åklagaren håller inte med och anser att en enstaka utredning knappast kan ses som någon slags allmän vedertagen fakta. Hon menar i stället att uttalande varit "nedsättande om muslimska invandrare med syftning på trosbekännelse”.

Dömdes

Under torsdagseftermiddagen meddelade Blekinge tingsrätt sin dom i ärendet.

I det aktuella målet har domstolen inte bara tagit hänsyn till den grundlagsskyddade yttrandefriheten utan även vägt in bestämmelser i Europakonventionen som är ännu vidare. Här står bland annat att det ska vara fritt att ta emot och sprida uppgifter utan myndigheters inblandning.

Tingsrätten skriver i sin bedömning att det är uppenbart att Michael Hess uttalande inte har varit en del i en "saklig och vederhäftig diskussion". Trots påståenden om att informationen bygger på fakta har Michael Hess inte gjort något försök att hänvisa till någon källa.

Om Michael Hess syfte var att starta en debatt hade han kunnat göra det utan att vara nedsättande mot invandrare med syftning på deras trosbekännelse, menar tingsrätten. Rätten konstaterar därför att uttalandet har varit kränkande och nedsättande för gruppen muslimer i Sverige.

Blekinge tingsrätten dömer nu Michael Hess till villkorlig dom och 32 000 kronor i dagsböter för hets mot folkgrupp.

I juni 2015 friades Hess i hovrätten. Läs mer om det här.