Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker dödade lejon – och åt upp det

SD-politikern Angelo Vukasovic har postat bilder där han poserar med fällda byten på social medier.

SD-politikern Angelo Vukasovic från Nybro postade bilder från jakt i Sydafrika där han poserar med fällda byten på sociala medier. Bilder med bland annat fällda lejon och giraffer som väckt mycket reaktioner.

– Det har varit rätt mycket de senaste månaderna men jag tar det lugnt, jag vet vad jag gör, säger Angelo Vukasovic.

Angelo Vukasovic, 41, driver en jaktbutik i Nybro och säger till Kvällsposten att jakt är hans stora intresse. Han har varit i Afrika många gånger och jagat.

– Där hanteras jakten med respekt för djuren. Alla djur man skjuter tas till vara, så som det ska vara, säger han.

På den senaste jaktresan till Sydafrika sköt han bland annat två lejon och en flodhäst. Tidigare har han även skjutit en giraff. På frågan om det inte är fel att skjuta giraffer som räknas som utrotningshotade säger Angelo Vukasovic att han fick en speciell förfrågan från ansvariga om att skjuta djuret.

– Det var brist på mat och vatten, girafferna svalt och antalet djur behövde reduceras. Jag sköt en giraff för att hjälpa till, säger han.

– Jag åt köttet av giraffen. Vi grillade filé redan samma kväll. Det var det godaste köttet jag någonsin har ätit.

Inget hemlighetsmakeri

Han påpekar att all jakt han ägnar sig åt är fullkomligt laglig och godkänd. Och att det inte finns något som helst hemlighetsmakeri kring detta överhuvudtaget

I det senaste numret av tidningen Jakt och jägare finns ett fyra sidors reportage om vår senaste jaktresa till Afrika i mars, säger Angelo Vukasovic.

Bilder från jakten finns även på hans Facebooksida. Där poserar Angelo Vukasovic med flera fällda byten. Bland annat ett lejon och en giraff.

Och det är de bilderna som kommenterats flitigt på facebook till exempel: "Varför i helvete skjuter man ett djur bara för att få en trofé", skriver till exempel en kommentator. En kommentar som Angelo Vukasovic själv besvarat med: "Köttet var underbart men inget du begriper".

Kritiken mot honom har bland annat utgått från en lista på vilka djur som sköts under senaste Afrikaresan. Den listan kallar han till 90 procent felaktig och hävdar att detta bara visar hur slarvig och svepande kritiken som han utsätts för är.

Politiskt motiverad kritik

Angelo Vukasovic är kassör för Sverigedemokraterna i Nybro och säger att han är övertygad om att kritiken mot hans jaktengagemang beror på hans partitillhörighet.

– Hade jag varit moderat eller ännu hellre socialdemokrat så hade detta aldrig uppmärksammats.

– En del pekar ut en som rasist bara för att man är sverigedemokrat. Då är det intressant att se att när man reser till Afrika och bidrar till ekonomin där då är det också fel. Det här är politiskt motiverat och riktat mot Sverigedemokraterna, inget annat.

Åkesson tar avstånd

Den organisation som nu attackerar Angelo Vukasovic kallar sig International Animal Rescue Foundation. Den har i sin tur anklagats för att vara en falsk, påhittad organisation som främst jobbar för att roffa åt sig bidrag och donationer.

Den välrenommerade organisationen International Animal Rescue (IAR) tar på sin hemsida avstånd från organisationen som snyltar på IAR:s renommé.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har inte kommenterat bilderna på Angelo Vukasovic Facebook-sidan men skriver på Twitter att han och partiet tar avstånd från troféjakt i Afrika.


https://twitter.com/jimmieakesson/status/745185234946142208


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!