Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp

Christopher Larsson är SD:s gruppledare i Karlskrona. Foto: Karlskrona kommun
Foto: ANNA SUNESSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALESSANDRO DELLA BELLA / AP KEYSTONE

SD:s gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, åtalas för hets mot folkgrupp. Åklagaren hävdar att han utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare, skriver Blekinge Läns Tidning.

Inlägget gjordes på Sverigedemokraternas Facebooksida inför invigningen av en ny minaret i Karlskrona i november förra året. Åklagare Lena-Marie Bergström ser det som ett nedsättande uttalande om muslimer med syftning på trosbekännelse.

Inlägget polisanmäldes av en socialdemokratisk riksdagsledamot. Christopher Larsson erkänner att han skrivit inlägget men förnekar brott. 

Kan förlora sina uppdrag

Han säger till lokala medier att han ser åtalet som politisk förföljelse.

– Det är väldigt tråkigt att de väljer att lägga resurser på en sådan här sak. Jag anser inte att det här är hets mot folkgrupp och det var verkligen inte syftet heller. Nu får det köras i domstol hur vidare det är hets mot folkgrupp eller inte. Det är den kommentar jag har, säger Christopher Larsson till BLT.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Björn Nurhadi säger till SVT Nyheter Blekinge att åtalet i dagsläget inte påverkar Christopher Larssons uppdrag.

– Det är svårt att säga, men blir han fälld så har vi som riktlinje inom partiet att man inte kan sitta kvar som förtroendevald, säger han till SVT.

Kvällsposten har utan framgång sökt Christopher Larsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!