Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ordförande tvingas lämna facklig position

Allan Jönsson tvingas lämna sitt fackliga uppdrag.
Foto: Sven Lindwall

Engagemanget i Sverigedemokraterna är inte förenligt med fackliga uppdrag inom IF Metall.

Därför tvingas Allan Jönsson bort från posten som huvudskyddsombud på det tegelbruk där han arbetar.

Allan Jönsson är Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv. Fram till nyligen var han också huvudskyddsombud på sin arbetsplats men för två veckor sedan tvingades han lämna sitt uppdrag.

– Det är för att jag är sverigedemokrat. Ingen i klubbstyrelsen tycker att det här är ett bra beslut. Jag har inte misskött mitt uppdrag och det här gagnar inte skyddsarbetet på företaget, säger Allan Jönsson till Helsingborgs Dagblad.

Mikael Andersson, IF Metalls ordförande i nordvästra Skåne, bekräftar att beslutet enbart grundas i att Jönsson är en engagerad sverigedemokrat och menar att samma situation hade kunnat uppstå om någon förtroendevald visat sig vara president för en viss typ av motorcykelklubb eller varit aktiv i en vänsterextrem organisation.

Kan få tillbaka uppdraget

Enligt Andersson finns en chans att Jönsson får tillbaka sitt uppdrag som huvudskyddsombud, men på ett villkor:

– Att han inte är aktiv i Sverigedemokraterna eller i annan organisation vars inriktning inte är förenlig med IF Metalls värderingar, säger Andersson till Helsingborgs Dagblad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!