SD nekades fest på thairestaurangen

Carl Vejbel, ledamot för Sverigedemokraterna i Osby.
Sverigedemokraterna i Osby tänkte ha sommarfest på restaurang. Men de var inte välkomna.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna i Osby tänkte ha sommarfest på restaurang.

Men de var inte välkomna.

Restaurangen tar emot sverigedemokrater som privatpersoner – men inte som organisation.

Varje år har Sverigedemokraterna i Osby en sommarfest. Inbjudan går ut till alla betalande medlemmar, även de som inte är aktiva inom partiet.

I år hade man siktat in sig på thairestaurangen Noi's Thai i Osby. Där tilläts man inte boka för sällskapet på cirka 40 personer.

– Då sa han bara rakt ut: ni är inte välkomna här eftersom ni är Sverigedemokrater. Jag blev så paff att jag inte visste vad jag skulle säga. Här i Osby har vi ett bra klimat i kommunpolitiken, jag har aldrig känt av den här biten, säger Carl Bejvel, ledamot för Sverigedemokraterna i Osby.

Välkomna som privatpersoner

Kvällsposten har varit i kontakt med en representant för restaurangen, som inte vill ställa upp med sitt namn.

– Jag har bara sagt att vi vill inte ta emot er. Ni får gärna komma in som privatpersoner har jag sagt, men jag vill inte förknippas med Sverigedemokraterna.

Representanten påpekar att personer som är Sverigedemokrater ibland äter på restaurangen och att det inte är något problem. Men att partiet vill hålla sommarfest på restaurangen känns inte rätt.

– Vi är en thairestaurang, de anställda här är thailändskor som lagar thailändsk mat. De (Sverigedemokraterna, reds. anm.) vill ju i själva verket kasta ut dem som jobbar här, det är ju deras huvudmål, de vill inte ha dem i Sverige. Jag förstår överhuvudtaget inte varför de kommer hit och vill vara här.

Carl Bejvel håller inte med om det.

– Många har ju fördomar om det vi vill företräda och det vi står för, säger han.

Inte diskriminering

Att vägra en organisation bord på restaurang med anledning av dess politiska värderingar är inte en fråga om diskriminering.

– För att det ska vara fråga om diskriminering måste det finnas koppling till en av de sju diskrimineringsgrunderna (etnisk tillhörighet, religion, kön, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsidentitet eller ålder, reds. anm) och så ska man ha missgynnats i förhållande till någon annan i jämförbar situation, säger Clas Lundstedt, presschef på Diskrimineringsombudsmannen.

Fick lämna valvaka

I samband med valet i höstas fick Sverigedemokraterna i Malmö lämna sin egen valvaka, efter att lokalens ägare Dario Idzakovic hade brutit strömmen och satt i gång brandlarmet.

Enligt honom hade Sverigedemokraterna lurat sig in i lokalen genom att säga att den skulle användas för ett dop och en firmafest.

– Vi stödjer inte deras politik och ingenting som de står för. Vi är en idrottsförening som är öppen för alla, sa Dario Idzakovic till Kvällsposten då.

Sverigedemokraterna i Osby har nu hittat en annan restaurang att ha sin sommarfest på.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!