Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-nämndeman stoppades i tingsrätten med dold kniv

Foto: Kniven som nämndemannen Christer Swahn, 68, hade i plånboken är en så kallad kreditkortskniv. Den beslagtogs av polisen.
Nämndemän går i vanliga fall in genom personalingången. Den här gången gick Christer Swahn in genom entrén och genomgick därför en säkerhetskontroll. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Nämndemannen Christer Swahn, SD, stoppades i dag i Malmö tingsrätt. I sin plånbok hade han en så kallad kreditkortskniv.

Polis kallades till tingsrätten och kniven togs i beslag.

– Ett misstag, säger Christer Swahn till Kvällsposten.

I vanliga fall går nämndemän in genom Malmö tingsrätts personalingång. Där finns ingen säkerhetskontroll.

– Jag hade bråttom till en förhandling som jag först trodde var inställd och gick in genom huvudentrén. Då fick jag ju också genomgå en säkerhetskontroll, säger Christer Swahn till Kvällsposten.

Kontrollen innebär att ytterkläder och personliga tillhörigheter som plånbok och väskor genomgår en röntgen.

Fick kniven i julklapp

Kontrollen av Swahns tillhörigheter visade att han hade en så kallad kreditkortskniv i sin plånbok. Den här typen av knivar är särskilt svåra att upptäcka.

– Jag visste inte att den fanns i min plånbok. Den måste ha legat där i flera år. Jag fick den i julklapp, säger Christer Swahn till Kvällsposten.

KvP: Du visste alltså inte att den fanns där?

– Nej, det var ett misstag, säger Christer Swahn.

Eftersom Christer Swahn normalt går in genom personalingången betyder det att han vid andra tillfällen varit inne i tingsrättens lokaler och kan då ha burit ett dolt vapen.

– Jag ringde lagmannen och berättade vad som hänt, säger Christer Swahn.

KvP: Tror du att det här kan få några konsekvenser för ditt uppdrag som nämndeman?

– Det tror jag, säger Christer Swahn.

Riskerar dömas till böter

Ingripandet mot honom i dag kommer att få rättsliga följder. Han är misstänkt för brott mot knivlagen efter att han blivit polisanmäld.

Säkerhetschefen Ulf Cederborg ser allvarlig på händelsen.

– Men det visar att våra säkerhetssystem och rutiner fungerar fullt ut. Även föremål typ kreditkortsknivar upptäcker vi, säger han.

Christer Swahn är inte okunnig om knivlagen och dess innebörd. Han har så sent som i mars i år dömt i ett sådant mål men även under förra året dömt en man för brott mot knivlagen.

Straffet för brott mot knivlagen är i normalfallet böter. I våras lade regeringen fram ett förslag att straffet ska skärpas till fängelse.

Christer Swahn är också ordförande för Sverigedemokraterna i Burlöv.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!