Mariola Hansson, 71, nämndeman för Sverigedemokraterna i Malmö tingsrätt riskerar att bli avstängd.Mariola Hansson, 71, nämndeman för Sverigedemokraterna i Malmö tingsrätt riskerar att bli avstängd.
Mariola Hansson, 71, nämndeman för Sverigedemokraterna i Malmö tingsrätt riskerar att bli avstängd.
Eva Wendel Rosberg, lagman och chef för Malmö tingsrätt har beslutat att kalla nämndemannen Mariola Hansson till samtal. Foto: ULF RYD / KVP/EXPREva Wendel Rosberg, lagman och chef för Malmö tingsrätt har beslutat att kalla nämndemannen Mariola Hansson till samtal. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Eva Wendel Rosberg, lagman och chef för Malmö tingsrätt har beslutat att kalla nämndemannen Mariola Hansson till samtal. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
I ett inlägg på Facebook hävdar Mariola Hansson att organiserad brottslighet kallas för fattigdom i Sverige. Mariola Hansson har också delat ett inlägg på Facebook där en svensk EU-parlamentariker kallas för "Soros-hora".I ett inlägg på Facebook hävdar Mariola Hansson att organiserad brottslighet kallas för fattigdom i Sverige. Mariola Hansson har också delat ett inlägg på Facebook där en svensk EU-parlamentariker kallas för "Soros-hora".
I ett inlägg på Facebook hävdar Mariola Hansson att organiserad brottslighet kallas för fattigdom i Sverige. Mariola Hansson har också delat ett inlägg på Facebook där en svensk EU-parlamentariker kallas för "Soros-hora".
När Mariola Hansson såg det här tv-inslaget om den förre SD-riksdagskvinnan Hannah Wigh ansåg Hansson att hon genom att studera Wighs ansikte kunde se "att hon säger inte hela sanningen!".När Mariola Hansson såg det här tv-inslaget om den förre SD-riksdagskvinnan Hannah Wigh ansåg Hansson att hon genom att studera Wighs ansikte kunde se "att hon säger inte hela sanningen!".
När Mariola Hansson såg det här tv-inslaget om den förre SD-riksdagskvinnan Hannah Wigh ansåg Hansson att hon genom att studera Wighs ansikte kunde se "att hon säger inte hela sanningen!".

SD-nämndeman riskerar avstängning från domstol

Publicerad

En nämndeman för Sverigedemokraterna, Mariola Hansson, 71, har gjort flera inlägg på Facebook som fått chefen för Malmö tingsrätt att reagera.

Lagmannen anser att vissa av inläggen kan skada domstolens anseende.

– Jag kommer att kalla nämndemannen till ett samtal. Jag tycker att det hon har skrivit är inte lämpligt, säger Eva Wendel Rosberg, lagman vid Malmö tingsrätt.

Mariola Hansson har under senaste åren var med och dömt i mer än 60 brottmål. Bland dessa har funnits medborgare från bland annat länder vars befolkning till övervägande del består av muslimer. I ett av sina senaste inlägg på Facebook kräver nämndemannen stopp för "icke kristen invandring".

På sin offentliga Facebook har hon fällt en rad omdömen med innebörden att det är brottslingar från "utlandet" som begår brott och att de kommer till Sverige för att få bidrag.

Ville ha hårdare straff för asylsökande

Mariola Hansson utrycker också åsikten att nyanlända inte "jobbar". När Kvällsposten granskar domar där nämndemannen var med och dömt har hon bland annat dömt i ett fall där den misstänkte var asylsökande.

I den domen hade nämndemannen en annan uppfattning än domaren, en rådman, och ansåg att brottet som den asylsökande dömts för skulle bedömas som grovt.

Hon har bland annat kommenterat den tidigare SD-riksdagskvinnan Hannah Wighs anklagelser att hon utsatts för sexuella trakasserier av en partikollega. I ett inlägg på Facebook som Mariola Hansson länkar till, en tv-intervju med Wigh, skriver nämndemannen att hon "studerar hennes ansikte o ser att hon säger inte hela sanningen!"

Vidtar åtgärder

När lagmannen Eva Wendel Rosberg fick se flera inlägg som med säkerhet kan knytas till nämndemannen blev hennes reaktion att omedelbart vidta åtgärder.

– Jag kommer att kalla nämndemannen till ett samtal. Jag tycker att det hon har skrivit är inte lämpligt. Uppför man sig på ett sätt som är olämpligt och på något sätt kan skada förtroendet för domstolarna så måste vi agera. Mitt första steg blir att kalla henne på samtal och höra vad hon har att säga om detta, säger Eva Wendel Rosberg.

Lagmannen Eva Wendel Rosberg är chef över Malmö tingsrätt.Foto: ULF RYD

Får inte ha förutfattade meningar

Lagmannen reagerar bland annat över att Mariola Hansson hävdar att organiserad brottslighet kallas för fattigdom i Sverige men också att Hansson delat ett ett inlägg där en kvinnlig svensk EU-parlamentariker kallas för "Soros-hora".

KvP: Hur ska man uppfatta en nämndeman?

– De ska uppträda på ett sätt så att de inte skadar förtroendet för domstolen. De ska objektivt bedöma det som presenteras i ett brottmål och döma på det materialet utan att ha några förutfattade meningar.

KvP: Och när du ser det här så menar du att det finns skäl att prata med nämndemannen?

– Ja, det tycker jag, säger Eva Wendel Rosberg.

Kvällsposten har utan resultat sökt Mariola Hansson för en intervju. Via ombud meddelar nämndemannen att hon inte är intresserad av att bli intervjuad.

Kvällsposten har utan resultat sökt Mariola Hansson för en intervju.Foto: Facebook

En lagman har möjlighet att vidta ett flertal åtgärder mot en nämndeman. En är att stänga av nämndemannen under en viss tid eller att helt skilja denne från uppdraget.

Solna tingsrätt stängde på torsdagen av två nämndemän på sex månader. De låg bakom den uppmärksammade och hårt kritiserade domen som friade en man från misshandel av hustrun bland annat för att hans familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

En av nämndemännen har på eget initiativ lämnat uppdraget. Den andre har uppgett att hon ska överklaga beslutet. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag