SD-nämndeman får sitta kvar trots kontroversiella Facebook-inlägg

Publicerad

SD-nämndemannen Mariola Hansson har på sin offentliga Facebook fällt flera omdömen att det är brottslingar från "utlandet" som begår brott.

Inläggen fick chefen för Malmö tingsrätt att reagera.

Men trots de kontroversiella inläggen får Mariola Hansson sitta kvar.

 

Nämndemannen Mariola Hansson, 71, från Sverigedemokraterna har suttit med och dömt i flera brottsmål. På sin offentliga Facebook-sida har hon skrivit flera inlägg med innebörden att det är brottslingar från "utlandet" som begår brott och att de kommer till Sverige för att få bidrag.

När lagmannen Eva Wendel Rosberg fick information om inläggen som skrivits på nämndemannens Facebook berättade hon att hon omedelbart skulle vidta åtgärder.

– Jag kommer att kalla nämndemannen till ett samtal. Jag tycker att det hon har skrivit är inte lämpligt. Uppför man sig på ett sätt som är olämpligt och på något sätt kan skada förtroendet för domstolarna så måste vi agera. Mitt första steg blir att kalla henne på samtal och höra vad hon har att säga om detta, har Eva Wendel Rosberg tidigare sagt till Kvällsposten.  

 

Läs mer: SD-nämndeman riskerar avstängning från domstol 

Får sitta kvar

Mariola Hansson själv, menar att hon inte skrivit och gillat de andra kontroversiella kommentarerna.

– Hon säger att det är något konstigt som pågår. Hon säger nu att hon ska gå till it-tekniker och kontrollera vad som pågår, hon ska skriva till Facebook och stänga sitt nuvarande konto och skaffa ett nytt och också skaffa lås över sin telefon och ha uppsikt över den så att ingen annan kan använda den och kunna komma åt hennes Facebook-konto, säger Eva Wendel Rosberg, till Dagens Nyheter.  

Enligt Eva Wendel Rosberg riskerar nämndemannen ingen avstängning såvida ingenting liknande händer i framtiden. 

– Vi har haft ett långt samtal och jag uppfattar att hon förstår allvaret i detta och hon har lovat mig att jag i fortsättningen inte ska få information om liknande skriverier i hennes namn. Så vi avvaktar, händer det inget mer så händer inget mer med avstängning eller entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag