Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-nämndeman får sitta kvar trots kontroversiella Facebook-inlägg

SD-nämndemannen Mariola Hansson har på sin offentliga Facebook fällt flera omdömen att det är brottslingar från "utlandet" som begår brott.

Inläggen fick chefen för Malmö tingsrätt att reagera.

Men trots de kontroversiella inläggen får Mariola Hansson sitta kvar.

 

Nämndemannen Mariola Hansson, 71, från Sverigedemokraterna har suttit med och dömt i flera brottsmål. På sin offentliga Facebook-sida har hon skrivit flera inlägg med innebörden att det är brottslingar från "utlandet" som begår brott och att de kommer till Sverige för att få bidrag.

När lagmannen Eva Wendel Rosberg fick information om inläggen som skrivits på nämndemannens Facebook berättade hon att hon omedelbart skulle vidta åtgärder.

– Jag kommer att kalla nämndemannen till ett samtal. Jag tycker att det hon har skrivit är inte lämpligt. Uppför man sig på ett sätt som är olämpligt och på något sätt kan skada förtroendet för domstolarna så måste vi agera. Mitt första steg blir att kalla henne på samtal och höra vad hon har att säga om detta, har Eva Wendel Rosberg tidigare sagt till Kvällsposten.  

 

Läs mer: SD-nämndeman riskerar avstängning från domstol 

Får sitta kvar

Mariola Hansson själv, menar att hon inte skrivit och gillat de andra kontroversiella kommentarerna.

– Hon säger att det är något konstigt som pågår. Hon säger nu att hon ska gå till it-tekniker och kontrollera vad som pågår, hon ska skriva till Facebook och stänga sitt nuvarande konto och skaffa ett nytt och också skaffa lås över sin telefon och ha uppsikt över den så att ingen annan kan använda den och kunna komma åt hennes Facebook-konto, säger Eva Wendel Rosberg, till Dagens Nyheter.  

Enligt Eva Wendel Rosberg riskerar nämndemannen ingen avstängning såvida ingenting liknande händer i framtiden. 

– Vi har haft ett långt samtal och jag uppfattar att hon förstår allvaret i detta och hon har lovat mig att jag i fortsättningen inte ska få information om liknande skriverier i hennes namn. Så vi avvaktar, händer det inget mer så händer inget mer med avstängning eller entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!