Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-man utesluts efter prat om "skäggbarn"

Två sydsvenska sverigedemokrater utesluts ur partiet.
Foto: Sven Lindwall

Två sydsvenska sverigedemokrater utesluts av sin egen partistyrelse.

Regionpolitikern  Oleg Datsishin, 43, från Halmstad straffas för att han uttalat stöd för  antisemetiska rörelser och kallat ensamkommande flyktingbarn för  "skäggbarn".

Anna-Mi Kullman, 41, var partiets ordförande i  Ronneby och ledamot i kommunfullmäktige. Hon anklagas för att grovt ha  misskött partiet i Blekinge.

- Båda har fått varningar och  tillrättavisningar. Det har varit en process över flera månader, säger  sd:s pressansvarige, Martin Kinnunen.

Det var vid partistyrelsens månadsmöte i måndags som beslutet om uteslutning togs. Enligt Kinnunen handlar det om en "handfull personer".

- Men det är bara dom som har förtroendeuppdrag för partiet som vi nämner vid namn. Övriga är och förblir en intern angelägenhet för partiet.

Hallandspolitikern Oleg Datsishin bekräftar själv på Facebook de faktiska omständigheterna. Han har klagat på att Lunds universitet forskat om Förintelsen , samt hyllat det ukrainska extremhögerpartiet Svoboda. Datsishin har också kallat ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn".

Rad uttalanden

- Det handlar om en rad uttalanden som partiet inte ställer sig bakom. Vid en samlad bedömning har det bestämts att han inte längre kan representera vårt parti, säger Martin Kinnunen.

I Anna-Mi Kullmans fall vilar beslutet på andra grunder. Partistyrelsen påstår framför allt att hon misskött uppdraget som ordförande för sverigedemokraterna i Ronneby.

- Hon har ägnat sig åt ett haveristiskt beteende som bryter mot skattereglerna. Det har varit en vårdslös hantering av partiets medel, säger Martin Kinnunen.

Nominerade sig själva

Kritiken mot Anna-Mi Kullman startade samma dag hon valdes som ordförande och maken Stefan Kullman som vice ordförande i en interrimstyrelse för den blivande kommungruppen i Ronneby.

Kritiken gick ut på att det äkta paret Kullman nominerat sig själva och att allt därefter skötts som en lekstuga helt utan medlemmarnas insyn eller möjligheter att påverka.

KvP.se har utan framgång sökt båda politikerna för kommentarer. Om de tänker sitta kvar på sina fortroendevalda poster som politiska vildar är okänt.

- Partiet utgår alltid från att personer som mister sitt medlemskap också avträder sitt  förtroendeuppdrag, säger Martin Kinnunen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!