Nils Sjöqvist Axelson är toppnamn för SD i Växjö och har raderat de filmer där han poserar med vapen. Foto: PressbildNils Sjöqvist Axelson är toppnamn för SD i Växjö och har raderat de filmer där han poserar med vapen. Foto: Pressbild
Nils Sjöqvist Axelson är toppnamn för SD i Växjö och har raderat de filmer där han poserar med vapen. Foto: Pressbild
Nils Sjöqvist Axelson är nummer ett på SD:s lista till kommunfullmäktige. Foto: MATS SAMUELSSON / VÄXJÖBOSTÄDERNils Sjöqvist Axelson är nummer ett på SD:s lista till kommunfullmäktige. Foto: MATS SAMUELSSON / VÄXJÖBOSTÄDER
Nils Sjöqvist Axelson är nummer ett på SD:s lista till kommunfullmäktige. Foto: MATS SAMUELSSON / VÄXJÖBOSTÄDER

SD-ledaren hyllade Putin och poserade med vapen

Publicerad

Sverigedemokraternas toppnamn i Växjö har ett förflutet i The Northern Brothers, avslöjar Smålandsposten

Han har också poserat med vapen och hyllat Putin.

– Att jag tog en bild med en kompis träningsvapen i hans källare, ser jag inte som något radikalt. Det är bara en bild, säger han till tidningen.

Nils Sjöqvist Axelson toppar SD:s lista i Växjö. Men det är bara ett år sedan han bestämde sig för att gå med i partiet. 

Tidigare har han varit med i The Northern Brothers, enligt stiftelsen Expo en undergrupp till The Golden One. The Golden One beskrivs som en gruppering som är ”positivt inställd till Nordiska motståndsrörelsen”.

Att Nils Sjöqvist Axelson gick till SD när han ville engagera sig politisk var ett självklart val, menar han.

– Det har alltid funnits ett hat, eller det är fel ord, det har funnits något som har dragit mig ifrån de andra partierna. Jag tycker att alla andra partier har fått regera och det är deras skuld att Sverige ser ut som det gör i dag, säger han till Smålandsposten. 

När han gick med i SD raderade han en del av de filmer som han tidigare medverkat i.

– Det fanns ingen anledning att ha kvar filmerna om de ska vara fulla med troll som håller på att kommentera en massa skit. Samma gällde min sida på Facebook. Jag ville kunna kontrollera vad som var skrivet, så att jag inte blev uthängd för något som hände för fem år sedan och som hade kunnat skada partiet, säger han till Smålandsposten. 

Nils Sjöqvist Axelson, SD: ”Det är bara en bild”

Han säger att det bara var fråga om träningsvapen i filmerna, ”vapen som man inte kan mörda någon med”, säger han.

– Om en jägare tar en bild på sig själv med sin bössa när han har skjutit en älg, är det ju ingen som tycker att det är konstigt. Att jag tog en bild med en kompis träningsvapen i hans källare, ser jag inte som något radikalt. Det är bara en bild. Killen som äger dessa vapen utbildar poliser och ordningsvakter och han har sagt att man får skjuta med hans vapen om han står en armslängd i från, säger Sjöqvist Axelson till Smålandsposten.

Fortfarande finns minst ett klipp ute på nätet, där Nils Sjöqvist Axelson talar om kärleken till ”Moder Svea”.

Uttalat sig om Putin

Enligt Smålandsposten har Nils Sjöqvist Axelson i en av filmerna som tidigare fanns på nätet hyllat Rysslands president Vladimir Putin. 

"Putin är en sann nationalistledare som avgudar sitt land. Ett av hans bästa tal är när han berättar att Ryssland inte ger minoriteter speciella rättigheter, oavsett hur högt de skriker diskriminering", säger han bland annat, enligt tidningen.

Nu menar Nils Sjöqvist Axelson att citatet är ryckt ut sitt sammanhang, och att hans bild av Ryssland är mer nyanserad.

Kvällsposten söker Nils Sjöqvist Axelson. SD-styrelsen i Växjö har avböjt att kommentera saken.

Tobias Lindgren, distriktsordförande för SD i Kronoberg, säger att saken kommer att utredas efter Smålandspostens publicering.

– Dessa uppgifter har inte varit kända för oss tidigare. Vi tycker det är bra att det kommit till ytan och vi kommer titta närmare på det underlag som tagits fram. Självklart tar vi detta på mycket stort allvar, skriver han i mejl till Kvällsposten.

LÄS MER: Jimmie Åkesson om SD-avhoppen i Sölvesborg 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag