Sverigedemokraternas kandidat Marie-Louise Enderleit på sin Facebook-sida. OBS! Bilden är ett montage. Foto: Scanpix
Sverigedemokraternas kandidat Marie-Louise Enderleit på sin Facebook-sida. OBS! Bilden är ett montage.  Foto: Scanpix

SD-kvinna: "Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mitt mellan ögonen"

Publicerad
Uppdaterad
"Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse o sätt frimärke o skicka dom dit där dom hör hemma."
Det skrev Sverigedemokraternas kandidat Marie-Louise Enderleit på sin Facebook-sida, uppger Trelleborgs Allehanda.
- Det hon skriver är helt förkastligt och totalt oacceptabelt, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Erik Almqvist till Expressen.se.
Vid ett torgmöte med Sverigedemokraterna dök motdemonstranter upp. Det hela filmades och det är den händelsen kommun- fullmäktigekandidaten Marie-Louise Enderleit syftade på när hon skriver:
"Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse o sätt frimärke o skicka dom dit där dom hör hemma."
Hon förklarar vad hon menar för Trelleborgs Allehanda:
- De kastar grejer och bär sig åt. Ut bara med dem som inte sköter sig. Så är det bara. Alltså vi är inte rasister, vi ska bara stoppa invandringen och ut med dem som är kriminella, säger hon.

"Hets mot oss också"

När tidningens reporter frågade om hon inte tycker om hennes uttalande kan uppfattas som hets mot folkgrupp svarade hon:
- Det är mycket möjligt att det gör, men det är hets mot oss också. Alltså vi har ju yttrandefrihet, än så länge i alla fall. Det vet man ju inte hur länge den varar. Eller hur?
Sverigedemokraternas gruppledare Per Klarberg var i kontakt med Marie-Louise Enderleit under gårdagen.
- Hon är mycket ångerfull och har tagit bort det från sin Facebook-sida. Både hon och partiet tar avstånd från det hela. Hon skrev det här i stundens hetta efter att ha sett filmen från torgmötet.

Kan inte hålla koll

Marie-Louise Enderleit kandiderade i Trelleborg på plats 19 och kom inte in.
- Så hon är ingen officiell person. Och vi kan inte hålla koll på vad alla våra medlemmar skriver på Facebook, säger Per Klarberg.
Sverigedemokraternas partiledning säger via pressekreteraren Erik Almqvist att Enderleits inlägg är helt oacceptabelt.
- Jag har inte läst det själv, men efter vad du berättar är det helt förkastligt och diametralt motsatt Sverigedemokraternas partiprogram. Vid tveksamheter när det gäller våra representanter brukar vi kontakta dem själva för att höra vad de har att säga, och jag utgår från att det blir så även i detta fall, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag