Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-kvinna: Flyktingar vill inte ha klädhjälp

Lottan Antman, Sverigedemokraternas kandidat till landstingsfullmäktige i Blekinge , påstår i en intervju med tidningen Sydöstran att flyktingar bara vill ha märkeskläder.Foto: Lennart Rehnman

SD-politikern Lotta Antman hävdar i en intervju med Sydöstran att flyktingar inte tar mot kläder, eftersom att de vill ha märkeskläder.

När Antman ska belägga påståendet hänvisar hon till vad Sölvesborgsbor har sagt.

SD-ledaren Jimmie Åkesson vägrar kommentera hennes uttalande.

– Jag bedömer inte det på något sätt, det är inget jag kommenterar, det får hon kommentera själv, säger han till Expressen.

Sverigedemokraternas kandidat till landstingsfullmäktige i Blekinge Lotta Antman hävdar i en intervju med Sydöstran att flyktingar inte vill ta emot klädhjälp.

– De allra svagaste har inte en chans att ta sig till Sverige. De som kommer hit är ofta de med de nyaste mobiltelefonerna. De tackar nej till klädhjälp de får i Sverige för att de inte är märkeskläder, säger hon till tidningen.

Uppgifterna ska enligt Antman komma från flyktingförläggningen i Sölvesborg, men när Sydöstrans reporter frågar var informationen kommer ifrån blir svaret:

– Det är i alla fall vad Sölvesborgsbor sade... Och så ser man ju på foton i era tidningar (BLT och Sydöstran red. anm.) att de kommer hit med matchande resväskor, säger Lotta Antman.

Sydöstrans reporter frågar då vilka källor Antman bygger sin politik på.

– Ja.. det var ju på ett foto i tidningen... de asylsökande stod där med väskor... Om man inte har några pengar har man väl inget att ta med sig..?, säger Lotta Antman.

Inte första gången

När Expressen under eftermiddagen mötte Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ville han inte säga något om Lotta Antmans påståenden.

– Jag vet inte vad hon baserar det på, det kan inte jag svara på, säger han.

Låter det sannolikt?

– Jag bedömer inte det på något sätt, det är inget jag kommenterar, det får hon kommentera själv.

Du är högst ansvarig, partiledare, vad tänker du om ett sådant här uttalande kort innan valet?

– Just för att jag är högst ansvarig, partiledare och ägnar mig åt andra saker än vad en lokal företrädare i Blekinge säger att hon hört på stan, det känns inte som att det är jag som ska kommentera det, utan det kan hon kommentera själv, säger Jimmie Åkesson.

Lotta Antman sitter nu i Barn- och ungdomsnämnden i Karlskrona kommun. Hon är inte den första SD-representanten som kommer med obelagda påståenden om invandrare. Roland Gustafson från SD-Haninge gick ut med att han vill dela upp skolklasser efter etnicitet eftersom "det är så det fungerar i Kina", vilket inte stämde.

Dessutom har Expressen tidigare avslöjat hur flera medlemmar i partiet har skrivit direkt rasistiska uttalanden när de trodde att de var anonyma.