Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-kritisk chef slutar innan han börjar jobbet

SD-kritisk chef slutar innan han börjar jobbet
Johan Adolfsson slutar som kommunikationschef på Trelleborgs kommun innan han börjat. Det kan kosta skattebetalarna cirka 1,6 miljoner kronor.Foto: Trelleborgs kommun
Trelleborgs kommun får nu leta efter en ny kommunikationschef.Foto: JENS CHRISTIAN
Kommundirektören Fredrik Geijer anser att Johan Adolfssons avtal är ”rimligt”.Foto: HALMSTADS KOMMUN

Johan Adolfsson som kallat SD-väljare ”dumma i huvudet” väljer att sluta som kommunikationschef på Trelleborgs kommun innan han börjat. 

Trots att Johan Adolfsson själv inledde samtalen om att sluta får han cirka 1,6 miljoner kronor i avgångsvederlag samt kostnader för sin nyligen inköpta sjurumsvilla betald, avslöjar Trelleborgs Allehanda.

Anställningen av Johan Adolfsson blev snabbt ett problem för Trelleborgs kommun. Det var sedan tidigare känt att han under valrörelsen förra året gått till hårt angrepp mot väljare som valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. På sitt privata Facebook-konto skrev han bland annat ”Röstar du på SD är du nog dum i huvudet”.

I Trelleborgs kommun är SD en maktfaktor och största partiet. När anställningen av Adolfsson blev offentlig i juni reagerade bland annat SD:s oppositionsråd Helmuth Petersén. Han kallade Johan Adolfssons uttalande såsom varande på gränsen till förtal.

Gjorde avbön

Johan Adolfsson gjorde visserligen en offentlig avbön men det räckte inte. Helmut Petersén säger till Kvällsposten att han är glad över att Johan Adolfssons anställning på kommunen upphört.

Moderaten Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande, godkände avtalet som innebär att kommunen bland annat ska stå för kostnaderna för Adolfssons sjurumsvilla fram till juli nästa år.

Han gjorde dessa uttalande privat – men du menar att den yttrandefriheten kan han inte ha som kommunikationschef i Trelleborgs kommun?

– Han får tycka vad han vill. Absolut. Har man en tjänst som chef så ska man vara väldigt balanserad när man sitter framför datorn. Man kan inte skriva vad som helst. Det anser jag, säger Helmut Petersén.

Avtalet som kommunen skrivit med Johan Adolfsson godkändes den 8 augusti av moderaten Mikael Rubin som är kommunstyrelsens ordförande. I sitt beslut skriver Rubin att det föregåtts av ”omfattande och utdragna förhandlingar”.

Guldkantat avtal

Johan Adolfsson anställdes den 23 maj och skulle ha börjat som kommunikationschef i den 2 september. Nu får han i stället 69 000 kronor i 18 månader utan att behöva arbeta till och med den 28 februari 2021. I den här typen av avtal är det vanligt att den som får en sådan överenskommelse ska göra en avräkning om man får ett nytt arbete. Tanken är att man inte ska kunna lyfta dubbla löner. 

Men kommunledningen i Trelleborg har gått med på att Johan Adolfsson ska kunna få full lön med pensionsinbetalningar av Trelleborgs kommun och även lön från en ny arbetsgivare i 12 av de 18 månader han har avgångsvederlag. 

Avtalet skrevs den 8 augusti efter ”omfattande och utdragna förhandlingar”

Den sammanlagda kostnaden, inklusive sociala avgifter, för kommunen landar på cirka 1,6 miljoner kronor. Men det är under förutsättning att Adolfsson inte får ett nytt arbete under de sista sex månaderna som han får avgångsvederlag.

Men ytterligare kostnader tillkommer för Trelleborgs skattebetalare. I slutet av maj köpte Johan Adolfsson i sjurumsvilla i Trelleborg. Köpesumman är okänd men villan bjöds ut för 5,5 miljoner kronor.

Sakskäl avgjorde

Kommunledningen har accepterat att stå för de omkostnader Johan Adolfsson har och har haft för köpet av villan, inklusive amorteringar från den dag han tillträder villan fram till den 31 juli 2020. Senast då ska villan vara såld, enligt avtalet.

Om det då uppstår en nettovinst efter avdrag för lån, kostnader för pantbrev, lagfart, försäljningskostnader samt mäklararvode ska Adolfsson använda de pengar som eventuellt blir över för att återbetala kommunen det man betalat honom för hans villaaffär.

Formellt heter det att Adolfsson blivit uppsagd men enligt kommundirektören Fredrik Geijer var det Johan Adolfsson som ville ta en diskussion om sin anställning.

Är det rimligt att ni står för kostnaderna kring husköpet?

– Vi har bedömt att det är rimligt. Johan Adolfsson kommer hit, vi skriver ett anställningsavtal. Han köper då en fastighet och ska flytta hit med sin familj. Sedan inträffar det saker i Johans livsföringssituation som gör att han under sommaren reflekterar och tar kontakt med mig för att diskutera anställningen. Då framkommer det sakskäl som har gjort att vi är beredda att ta detta, säger Fredrik Geijer.

Kvällsposten har sökt Johan Adolfsson men har inte kunnat nå honom.