Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD kräver slöjförbud i skolan: ”Nödvändig åtgärd”

Magnus Olsson (SD)
Foto: PETER KROON / SD MALMÖ
Motionen kommer från Sverigedemokraterna i Malmö.
Foto: EMILIA OLOFSSON

Sverigedemokraterna i Malmö vill förbjuda ”värderingsstyrda slöjor” i skolor och grundskolor. 

I veckan har Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) lämnat in en motion till kommunfullmäktige, där de skriver att förbudet är en ”nödvändig åtgärd”. 

Slöjan signerar ojämställdhet mellan könen, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen, och det är med bakgrund i detta som man nu lämnat in en motion till kommunfullmäktige om totalförbud mot slöjor i kommunala skolor och förskolor. 

– Jag menar att ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Det handlar också om att barn ska få möjligheten att vara barn och att samhället måste stå upp för våra grundläggande och traditionella värderingar, säger Magnus Olsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Malmö, i pressmeddelandet. 

Inspirerats av Staffanstorp 

Magnus Olsson (SD) är den som, tillsammans med partikollegan Nima Gholam Ali Pour (SD), tagit fram motionen.

Den ska ha inspirerats av förslag av Sara Mohammad, grundare för GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime), och även integrationsplanen i Staffanstorps kommun. 

Staffanstorps kommun har tidigare väckt stor uppmärksamhet med förslag som att förbjuda slöja för barn upp till sjätte klass och totalförbud mot halalslaktad mat i skolan.