Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD kräver mer kött i skolan – inte vego

Sverigedemokraterna i Eslöv kräver att eleverna ska få mer kött vid skolmåltiderna. Partiet protesterar mot att kommunen satsar för hårt på vegetarisk mat.

– En typ av experiment där man använder konstiga rätter som de flesta inte alls känner igen, säger SD:s vice gruppledare i Eslöv, Ted Bondeson, till Skånska Dagbladet.

Eslövs kommun antog en ny policy för skolmaten så sent som i juni i år. Men SD anser att den har slagit helt fel och har därför lämnat in en motion om en förändring.

Ted Bondeson, SD:s gruppledare i Eslöv, säger nej till ”konstiga rätter som de flesta inte alls känner igen” och kräver mer kött i skolmaten.Foto: SD Eslöv
Föräldrar i Eslöv klagar över att deras barn inte äter ordentligt i skolan. Klagomålen har dels gällt dåligt tillagad mat, dels ett alldeles för stort fokus på vegetariska rätter.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Under den här terminen har föräldrar klagat över att deras barn inte äter ordentligt i skolan – en del unga hoppar över skolmåltiderna helt och presterar därför sämre.

Klagomålen har dels gällt dåligt tillagad mat, dels ett alldeles för stort fokus på vegetariska rätter, skriver Skånska Dagbladet.

”Inget socialt experiment”

Skolan har redan åtagit sig att göra vissa förändringar. Men SD kräver att policyn rivs upp. ”Skolmaten skall inte vara ett socialt experiment”, heter det i ett pressmeddelande:

”Vi vänder oss därför mot att man experimenterar med opopulära och konstlade rätter för att smyga in mer vegetarisk mat och vi tror inte heller att det var avsikten med policyn då denna skrevs.”

– När man väljer rätter för att det ska passa en viss agenda, och till exempel väljer bort vanlig husmanskost för att premiera vegetariskt, då blir det en typ av experiment där man använder konstiga rätter som de flesta inte alls känner igen, säger SD:s Ted Bondeson till Skånskan.

Kötträtt som alternativ

Han anser att skoleleverna oftare måste kunna välja en rätt där kött ingår.

– Det finns ju ett vegetariskt alternativ varje dag och det finns alltid sallad, så det är inte konstigt om det också finns kött nästan varje dag, om inte varje dag.

Barn- och familjenämndens ordförande David Westlund, S, säger att matansvariga redan har lyssnat på kritiken och gjort förändringar. Men det kan behövas mer.

– Jag tänker att vi får utvärdera om det har varit tillräckligt eller om det behövs fler justeringar. Vi måste lösa det så att barnen äter maten, helt oberoende av kostpolicyn.

– Vi kan inte ha ett läge där eleverna inte får i sig den mat som de behöver för att klara skoldagen, säger David Westlund till Skånska Dagbladet.

TV: Svensk nazistledare pekas ut: Gav order om den stora attacken

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!