Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD inför bokslut över mångkultur i Bromölla

Eric Berntsson, SD, ny ordförande i Bromöllas kommunstyrelse.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När Sverigedemokraterna tar makten över kommunens pengar i Bromölla är en av partiets första åtgärder att införa vad man kallar mångkulturbokslut.

– Vi vill ju se vad invandringens kostnad och konsekvenser är för Bromölla kommun, säger Eric Berntsson, SD, ny kommunstyrelseordförande i Bromölla till Sveriges Radio.

Ett sådant bokslut ska tas fram på följande sätt, enligt Eric Berntsson.

– Lika väl som man räknar på äldreomsorg och skolan och andra förvaltningar i kommunen så vill vi veta vad det kostar också, säger han till Sveriges Radio.

Jenny Önnevik, avgående socialdemokratiskt kommunalråd, kommenterar SD:s planer på ett mångkulturbokslut så här:

– Det är inget som jag förespråkar och jag vet inte heller vad man tänker använda det till, säger hon till Sveriges Radio.

SD vill förändra över tid

Bromölla är en av flera kommuner som efter valet styrs av SD.

Eric Berntsson menar att de förändringar som SD vill genomföra kommer ta tid.

– Vi kommer att skynda långsamt. Bromölla har ju varit styrt av socialdemokrater sedan det blev allmän rösträtt så det kommer att ta tid att göra stora förändringar. Vi får se det på fyra, åtta och tolv år till att börja med, säger han till Sveriges Radio.

Maktskiftet i Bromölla var dock inte självklart. Två block stod mot varandra.

Sverigedemokraternas stöd i Bromölla

Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är ett block. Det andra består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

För att kunna ta makten krävdes att något av blocken fick stöd av lokalpartiet Alternativet. Det lokala partiet valde blocket med Sverigedemokraterna.

– Vi hade lovat våra väljare att vi skulle se till att det blev ett regimskifte i Bromölla. Att det sedan råkade bli Sverigedemokraterna... Så blev det ju, men vi hade gjort samma sak om det varit Centern eller Kristdemokraterna eller någon annan, säger gruppledare Stig Gerdin till Sveriges Radio.

Men han lovar inget stöd i alla frågor till SD.

– O nej! Vi tittar på sakfrågorna. Nu är det ju upp till dem att bevisa att de klarar av att driva kommunen, säger Stig Gerdin till Sveriges Radio.

Mångkulturbokslut är ett begrepp som tidigare saknats i svensk ekonomisk politik. Den som söker på ordet och försöker hitta en allmänt vedertagen förklaring hittar ingen sådan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!