Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD i Vellinge skrotar förslag om slöjförbud

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Stora Hammars skola i Vellinge.Foto: MVB

I flera kommuner har SD velat införa förbud mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har syftet att dölja elever och personal i skolan.

Men nu stoppar partiet sin motion i Vellinge, rapporterar Sydsvenskan.

– Den håller inte juridiskt, säger Karl-Johan Persson, gruppledare för SD i Vellinge, till tidningen.

Övriga partier i den skånska kommunen har enligt tidningen yrkat för att kommunfullmäktige ska stoppa förslaget.

Frågan har varit omdebatterad, inte minst sedan Skurups kommun klargjort sina planer på att införa ett sådant slöjförbud i en kommande integrationsplan. Skolverket har ansett att ett förbud strider mot religions- och yttrandefriheten.

I december förra året klubbade Skurups kommunfullmäktige beslutet att införa förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor. Det beslutet har dock överklagats av Vänsterpartiet till förvaltningsrätten.

Förbudet, som grundade sig i en motion av Sverigedemokraterna, är föremål för en tillsyn av Diskrimineringsombudsmannen (DO) som vill ta reda på om det kan anses vara förenligt med lagen och även hur kommunen avser att tillämpa beslutet i praktiken.

TV: Sverigedemokraterna föreslår slöjförbud