Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD i Sölvesborg har ökat – S backar

Louise Erixon med sin sambo Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionsrådet Johanna Beijer.
Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har ökat väljarstödet under coronakrisen, samtidigt som SD backat.

Men i Sölvesborg, som kallats ”SD:s skyltfönster”, är utvecklingen den motsatta under samma period.

Där ökar stödet för Louise Erixon enligt en Sifo-mätning.

– Det är en signifikant uppgång för SD, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg sedan förra valet. Hon styr kommunen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Koalitionen kallas för Samstyret. 

Sölvesborg har flera gånger sedan valet 2018 blivit föremål för nationell debatt. När Samstyret i september tog beslutet att framöver bara flagga på traditionella flaggdagar väckte det stor uppmärksamhet. Beslutet innebar att Prideflaggan inte längre ska hissas på kommunhuset i augusti under Pridefestivalen. 

Flera kulturpolitiska beslut har kritiserats och väckt nationell uppståndelse: som när kommunledningen bestämde att stoppa vad som kallats ”utmanade” konst och beslutet att det inte är nödvändigt att köpa in böcker till skolbiblioteken på alla elevers modersmål.

Nu har SD beställt en opinionsundersökning om väljarstödet i Sölvesborgs kommun. 

– Vi gör löpande sådana här mätningar. Kanske inte just i Sölvesborg, men vi mäter det mesta som rör vår politik. I det här fallet kollade vi på Sölvesborg, vi tyckte att det var intressant, säger partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein. 

Signifikant uppgång 

Sifos mätning är baserad på 500 telefonintervjuer. Den visar att SD i kommunvalet i Sölvesborg i dag skulle få 36 procent. I senaste valet fick de 29. Socialdemokraterna, som innan styrde Sölvesborg, får 27 procent, jämfört med 33 i senaste valet. 

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, säger att antalet telefonintervjuer är färre än vanligtvis och att felmarginalen därför är större. Men med så stora förändringar för SD och S och kan man ändå dra slutsatser av resultatet. 

– Även med felmarginalen är det en signifikant uppgång för SD och en minskning för S. 

Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, tror att SD:s ökning bottnar i att hon leder ”en stabil majoritetskoalition med mycket handlingskraft”. 

– Beslut som har har fattats är i enlighet med vad vi har sagt. Vi är tydligt transparanta med vad för politik man får.  

Men Johanna Beijer (S), oppositionsråd, tycker inte att Samstyret har bidragit med någon stabilitet till kommunen. Tvärtom, menar hon. 

– Det är ett oerfaret gäng, det märks. De har bytt ganska många människor på ledande positioner. De lägger jättemycket förslag och ska förändra mycket, det är ganska stressande för tjänstepersonskåren, säger hon. 

Sifo-mätning Sölvesborgs kommun

Om det vore kommunval i dag: 


Moderaterna: 15 (17)

Liberalerna: 2 (2)

Centerpartiet: 5 (5)

Kristdemokraterna: 5 (3) 

Socialdemokraterna: 27 (33)

Vänsterpartiet: 6 (4) 

Miljöpartiet: 2 (1) 

Sverigedemokraterna: 36 (29)

SoL-partiet Sölvesborg och Lister: 1 (4) 

Annat parti: 1 (0,8) 


Inom parantes: Valresultatet i kommunvalet 2018 

Resultatet baseras på 500 telefonintervjuer gjorda mellan 16 mars och 1 april. 

Omdebatterad politik 

Statsvetaren Tommy Möller säger att Sölvesborg är viktigt för Sverigedemokraterna, som vill visa att de är ett parti som kan ta ansvar. 

– Det är också en möjlighet att få nationell uppmärksamhet för symboliskt viktiga frågor. Frågor som har att göra med den här konfliktdimensionen som handlar väldigt mycket om kultur och integrationsfrågor. 

Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör för blekingska Sydöstrans socialdemokratiska ledarsida, tror att Louise Erixon kan vara en förklaring till varför partiet går starkt i Sölvesborg. 

– Hon har klivit fram i Sölvesborg som en profil, som också är känd ute i landet. Det vet vi från andra kommuner – att om man har en ledande personlighet så röstar de i kommunen på den personen oavsett vilket parti de tillhör. 

– En mer hypotetisk förklaring kan också vara att Sölvesborg på något sätt har blivit utsett till SD:s skyltfönster, men också som en nationell spottkopp. Sölvesborgarna kanske upplever att de är utsatta för omvärldens förakt och väljarna sluter då upp kring det lokala. 

Vad som debatteras nationellt, och vad som tas upp i riksmedia, behöver inte påverka uppfattningen i kommunen, säger Toivo Sjörén. 

– Det är hur man uppfattar det lokalt som är det viktiga. 

Det är vanligt att partier beställer opinionsmätningar. Allt som oftast handlar de dock om större kommuner. 

– Det är inte ovanligt. Jag tror vi har gjort det för de flesta partier.

”Mycket signalpolitik” 

Jimmie Åkesson säger att han gläds över att partiet växer i hans hemkommun. 

– Jag tror att invånarna ser att både vi men också hela Samstyret har visat prov på både ambition såväl som kompetens för att styra en kommun tillsammans, säger han i en kommentar. 

I de senaste nationella mätningarna har SD tappat stöd och Socialdemokraterna gått starkt framåt och belönats för sin hantering av coronakrisen. Precis tvärtom mot vad mätningen i Sölvesborg visar, alltså, men den är å andra sidan gjord i början av den nu pågående krisen.  

– Jag tror att en stor del av väljarna identifierar sig med de fokusområden som vi kommunicerat ut. Det handlar inte minst om näringslivspolitiken, men också om trygghetsfrågor och migration, säger Louise Erixon. 

Johanna Beijer tror att utvecklingen i Sölvesborg visar på en större trend, en trend som finns i Sverige och Europa. 

– Det har blivit mer högerinriktat och konservativt i många frågor. Det finns en rädsla för ett öppnare samhälle. 

Hon säger att det är svårt att peka på enstaka frågor där Socialdemokraterna kunde gjort mer och fått mer utrymme. 

– Det är mycket signalpolitik. Det är lätt att säga att man vill att det ska vara ordning och reda i politiken. Det vill vi också, det är svårt att opponera sig mot. 

Hårdrock hemma hos Åkesson - partiledaren om musikvalet

Louise Erixon efter att hon blivit utsedd till landets mäktigaste av tidskriften Fokus

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!