Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD i Malmö vill ha mer kött på den kommunala menyn

Dagens toppnyheter – inrikes
Sverigedemokraterna vill se mindre vegetabilier och mer kött på menyn för Malmös skolor och äldreboenden.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Magnus Olsson, kommunalråd för SD i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Sverigedemokraterna går helt emot Malmö stads policy att minska klimatpåverkan kopplad till mat, bland annat genom minskad köttkonsumtion.

De vill att mer kött serveras på skolor och äldreboenden, skriver Sydsvenskan.

– Ja, det är själva andemeningen, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD) till Sydsvenskan.

Malmö stad har de senaste tio åren arbetat för att minska den kommunala matens klimatpåverkan med 40 procent mellan 2002 och 2020. 

Det efter att kommunfullmäktige år 2010 ställde sig bakom en policy för hållbar och utveckling och mat. I den ingår bland annat att jobba mot att kommunens verksamheter ska sträva efter att servera större andel vegetabilier, öka ekologiska råvaror och ha mindre tomma kalorier.

Att mindre kött serveras är således en del av det arbetet och enligt en avstämning i fjol hade kommunen lyckats minska klimatpåverkan kopplad till mat med 24 procent sedan 2002, enligt Sydsvenskan.

– Den stora anledningen till växthusgasutsläpp i mat är köttkonsumtion. Växtbaserad mat är ett sätt att nå målen. Och det är oftast också hälsosammare. Vi äter för mycket kött i dag, säger Gunilla Andersson på miljöförvaltningen till Sydsvenskan.

SD vill ha mer kött

Nu går Sverigedemokraterna tvärt emot Malmö stads linje att minska köttkonsumtionen. De har lämnat in en motion till kommunfullmäktige att ”köttgarantin inom välfärden” ska utredas, skriver Sydsvenskan.

Kommunalrådet Magnus Olsson (SD) säger till tidningen att partiet vill att det ska serveras mer kött.

– Ja, det är själva andemeningen. Jag har själv barn på förskola och ser att det har blivit väldigt snedvridet. Vegomat och vegetariskt ökar och allt färre rätter innehåller kött, säger Magnus Olsson till Sydsvenskan.

Generellt serveras kött en till två dagar och fisk en till två dagar i Malmös skolor enligt miljöförvaltningen. Till äldre serveras kött ännu oftare. Magnus Olsson menar dock att Malmö stad gått för långt.

– Vi vill ha mer kött. Kanske framför allt till äldre, som har vuxit upp med en annan typ av kost, säger Magnus Olsson till Sydsvenskan.

Sverigedemokraternas motion kommer behandlas i kommunfullmäktige under det kommande året skriver Sydsvenskan.