Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bokslut över invandring” inte så lätt som SD trodde

Eric Berntsson, Sverigedemokraterna, kommunstyrelseordförande i Bromölla. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD i Bromölla vill gå tillbaka i tiden för att se vad invandringen har kostat – och under flyktingkrisen 2015 var trycket på svenska kommuner ovanligt stort. Foto: TT NYHETSBYRÅN

När Sverigedemokraterna tog makten i Bromölla var en av de första åtgärderna att införa bokslut över mångkultur.

Efter fyra månader saknar partiet fortfarande en modell för att genomföra uträkningen.

– Vi trodde att det skulle vara lättare, säger Eric Berntsson (SD), kommunstyrelseordförande i Bromölla.

Sverigedemokraterna röstades fram till att bli styrande parti i Bromölla, som nu är en av tre kommuner i landet där SD har tagit makten efter valet.

Som en av sina första handlingar som ny ordförande för kommunstyrelsen valde Eric Berntsson att införa bokslut över mångkulturen i kommunen.

– Vi vill ju se vad invandringens kostnad och konsekvenser är för Bromölla kommun, sa Berntsson till Sveriges Radio kring årsskiftet.

SD-ordförande: ”Det är ett pussel”

Det har gått snart fyra månader sedan hans uttalande, men vad uträkningen ska baseras på är ännu inte helt fastställt.

– Vi försöker sätta ihop en modell där vi ska kunna se allting utifrån ett bredare perspektiv. Det är ett pussel vi försöker lägga, och det kommer att ta ett tag, säger Eric Berntsson.

Som en del av kalkylen ska allt från skolgång till integration räknas in, och det handlar inte bara om rena pengar, menar Berntsson. Partiet vill också veta vad det har kostat i tid att integrera nyanlända i samhället.

– Vi trodde att det skulle vara lättare och det är mer att gå igenom än jag först tänkte. Men vi måste avgränsa oss i tid, vi vet ännu inte hur långt vi ska gå tillbaka i tiden för att ha med i underlaget.

Finns ingen etablerad modell

Tanken är att kunna visa upp resultatet i slutet på året, men än så länge har arbetet nedprioriterats till förmån för andra fokusområden, säger Berntsson.

– Det är också först när vi får in allt material från till exempel Migrationsverket som vi kan se över helheten, säger han.

Karin Tengdelius, handläggare vid Sveriges kommuner och landsting (SKL), förklarar att det är upp till varje kommun att införa ett sådant bokslut – men att det sedan kan komma att granskas av revisorer inom SKL efteråt.

– Det finns ingen sådan övergripande modell för Sveriges kommuner. Men i ett bokslut kan man sätta upp ansatser för alla möjliga saker, givetvis även för integrationen. Där kan man bland annat redovisa hur det går och hur många som lär sig språket, säger Tengdelius.

Oppositionen kritisk: ”Förstår inte syftet”

SD i Bromölla är först i landet med att införa ett bokslut över mångkultur. Inom kommunhuset i Bromölla har det funnits kritiska röster mot SD:s vilja att kartlägga invandringens kostnader.

– Vi har bra uppföljningar redan i dag vad gäller verksamhet och ekonomi, så jag förstår inte vilket syfte det fyller. Jag tycker att man ska jobba vidare med andra frågor och lägga fokus på andra saker, säger Jenny Önnevik (S), gruppledare och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det tidigare kommunalrådet säger att hon inte förvånas över att SD har problem med genomförandet av förslaget.

– Att det är svårt hade jag kunnat säga redan innan. Det är alltid svårt att se vad som är vad i ett orsakssamband, att dra slutsatser och göra analyser av det. Det är komplicerade saker, säger Önnevik.