Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD har lagt ut kartor till flyktingboenden

Ted Ekeroth, ordförande i SD i Lund, säger att det handlar om "medborgarinformation".
Foto: Claes Carlson
"De vet exakt hur de ska få i gång sina fotsoldater att göra det jobbet som de själva inte längre gör", säger Veronica Palm från Socialdemokraterna.
Foto: Lisa Mattisson
Sverigedemokraterna i Lund har lagt ut kartor och adresser på planerade flyktingboenden i staden.
Samma vecka som flera misstänkta attentat mot asylboenden ägt rum.
I posten har de även bifogat en länk till sin hemsida där det går att ladda ner mallar för att protestera mot byggloven.

Sverigedemokraterna i Lund har lagt ut kartor och adresser på planerade flyktingboenden i staden.

Samma vecka som flera misstänkta attentat mot asylboenden ägt rum.

– De vet exakt hur de ska få i gång sina fotsoldater att göra det jobbet som de själva inte längre gör, säger Veronica Palm från Socialdemokraterna.

Den senaste tiden har sex misstänkta attentat mot flyktingboenden utförts, det senaste under onsdagsnatten då ett asylboende utanför Perstorp började brinna.

Under torsdagen postade Sverigedemokraterna i Lund ett meddelande på sin Facebook-sida där de med en karta pekade ut adresser till tio ställen i staden där det planeras flyktingboende.

I posten har de även bifogat en länk till sin hemsida där det går att ladda ner mallar för att protestera mot byggloven.

"BOR DU GRANNE? KÄNNER DU NÅGON SOM BOR GRANNE? Överklaga till Stadsbyggnadskontoret!", skriver Sverigedemokraterna i en av Facebook-posterna.

"Försöker nå ut"

De flesta kommentarerna till posterna är starkt kritiska till att Sverigedemokraterna sprider adresserna. "Är detta verkligen så genomtänkt med tanke på alla bränder som sker?", skriver en av personerna som kommenterat, men Ted Ekeroth, ordförande i SD i Lund, säger att det handlar om "medborgarinformation".

– Detta är vårt sätt att få ut informationen så att folk vet vad som händer, för det finns ingen offentlig debatt om detta. Vi försöker nå ut till Lunds befolkning, säger Ekeroth till Sydsvenskan.

"SD har fått det om bakfoten"

Ekeroth påstår att kommunen "kringgått regler om att annonsera i tidninar och att informera grannar". Något som byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) tillbakavisar i Sydsvenskan.

– Vi hade en annan mer restriktiv tolkning än länsstyrelsen om vilka grannar som skulle vara berörda i ärendet med boende för EU-migranter på Sankt Hans backar. Vi följde länsstyrelsens förslag, så det har SD fullständigt fått om bakfoten, säger Abelson till Sydsvenskan.

– Jag tycker det är osmakligt och att man går både nazisters och främlingsfientligas ärende i det här fallet. Det är att riskera att det sker tråkiga saker, just när man gör det extremt publikt. Vi är oerhört noggranna i de här bygglovsärendena, men i det här fallet så känns det oerhört tråkigt att man gör på det här sättet och för mig visar det Sverigedemokraternas kopplingar till extrema rörelser, att man tycker det är befogat att publicera på det här sättet. Det är inte rimligt rent ut sagt, säger Abelson till Kvällsposten.

"Finns en grogrund"

Veronica Palm, ett av Socialdemokraternas tyngsta namn och medlem i partiets verkställande utskott, är förbannad.

– Det här är ingen isolerad händelse. Vi har en situation där vi varje dag den senaste tiden vaknat upp till bränder på flyktingboenden. I går hade vi ett terrormord på en skola som hade rasistiska motiv, det är klart att det här inte kommer ur intet - det finns en grogrund, hatpropaganda på nätet och en extrem polarisering. Att ett parti med rasistiska rötter och som är ett folkvalt fascistiskt parti då väljer att göra så här, det är helt oanständigt, säger Veronica Palm.

Palm säger att hon skulle vilja ställa en fråga till Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, bror till Ted Ekeroth.

– Jag har svårt att se att man inte skulle kalla detta uppvigling till brott. Kent Ekeroth är ansvarig för Sverigedemokraternas kriminalpolitik och hans bror väljer att lägga ut de här adresserna, jag skulle vilja att han svarar på hur han ser på det, säger Palm.

– Jag har svårt att se att det är någonting annat än att man uppmanar till hatbrott, säger Palm och jämför med situationen på 1990-talet.

– Bröderna Ekeroth var aktiva på 90-talet i bomberjackor och jag på andra sidan. I dag sitter de i riksdagen, men de vet exakt hur de ska få i gång sina fotsoldater att göra det jobbet som de själva inte längre gör, säger Palm.

"Mycket olämplig"

Att utpekandet av adresser ska kunna trigga till fler våldsverk kallar Ted Ekeroth "vänsterflum".

– Det handlar om offentlig information. Vänstern vill göra det omöjligt för oss att informera medborgarna om det de redan borde ha blivit informerade om, säger han till Sydsvenskan.

Björn Abelson (S):

– Jag lägger mig inte i hans värderingar. Jag kommenterar publikationen och den är mycket olämplig och den riskerar att gå extremt främlingsfientligas ärenden. Och det är inte för att man informerar om det, för det är bra, men när man lägger ut på det sättet och fokuserar på platser och annat, det är inte lyckat, säger Abelson.

Kvällsposten söker representanter för Sverigedemokraterna i Lund.