M-ledningen fördömer SD-samarbete i Hörby

Samtidigt som förhandlingar pågår om regeringsmakten har SD nu fått sin första KS-ordförande – i Hörby i Skåne.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Stefan Borg, SD, är ny ordförande i Hörby kommunstyrelse.
Alice Bah Kuhnke är starkt kritisk mot att Moderaterna släpper fram SD i Höör.
Foto: PETER KRÜGER/TT
Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm säger att Moderaterna i Hörby bryter mot partiets riktlinjer.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Sverigedemokraterna har fått sin första ordförande i en kommunstyrelse. Det är Stefan Borg som tar plats i Hörbys ledning.

Nu går demokratiminster Alice Bah Kunke (MP) till attack mot SD och Stefan Borg och skriver på Facebook att "Borg ger uttryck för unkna värderingar".

Samtidigt kritiserar Moderaternas partiledning samarbetet i Hörby.

– Det valtekniska samarbetet i Hörby strider mot Moderaternas riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet

Hörby är den kommun i landet där SD fått mest inflytande.

Under onsdagskvällen stod det klart att partiet nu har fått sin första ordförande i en kommunstyrelse. Det är Stefan Borg som valts in, något som SVT Nyheter var först med att berätta.

– Det gläder mig för min egen del. Samtidigt är det en seger för demokratin, säger Stefan Borg till Kvällsposten.

– Med 35 procent av rösterna så var det ett krav, fortsätter han.

M + SD + SPI i valteknisk samverkan

”Jag är socialkonservativ. Det betyder att jag tycker att det är viktigare att bevara än att förändra — helt enkelt därför att jag har fötts i detta land som har gett mig mycket att vara tacksam för. Samtidigt är jag realist och säger inte som vissa andra: ”Se möjligheterna, inte svårigheterna”. Jag kan se båda två”, skriver Stefan Borg i en presentation av sin politiska åskådning. 

Moderaterna, SPI och SD i Hörby beslöt under kvällen att ingå valteknisk samverkan.

”Moderaterna i Hörby kommer att göra en valsamverkan med Sverigedemokraterna och SPI i Hörby. Vi Moderater tycker att man skall respektera valresultatet och därmed värna om demokratin. Vi har haft som målsättning och gått till val på att vi skall ha ett icke socialistiskt styre i Hörby”, skriver Moderaterna på sin Facebooksida på onsdagen.

Distriktsordförande: ”Blir mer ordning”

Jörgen Grubb som är distriktsordförande för SD Skåne är nöjd men inte förvånad över utvecklingen.

– Jag tycker det är helt fantastiskt. Jag har trott på det väldigt länge. När journalister har frågat, har jag framhållit Hörby, säger han på onsdagskvällen.

Han vill inte sia om hur valet kommer att påverka kommuninvånarna.

– Exakt hur det blir kan jag inte säga. Men jag tror att de kommer att märka av det. Det blir mer ordning, säger Grubb.

Enklare boende för nyanlända

Johan Ohlin, 2:e vice ordförande i miljönämnden i Hörby, säger att partiet jobbat målmedvetet under de gångna fyra åren i opposition.

– Hade vi inte fått de andra partiernas förtroende, så hade vi inte kunnat inleda den här samverkan, säger han.

Hur tror du att Hörbyborna märker av detta?

– Det handlar om ett rättviseperspektiv för oss. I Hörby har man köpt in villor för nyanlända. Vi har menat att man borde använda Staffanstorpsmodellen med ett enklare boende. Många kommuninvånare har ju inte själva så fint boende, säger Johan Ohlin.

Alice Bah Kunke går till attack

Dagen efter beskedet går demokratiminster Alice Bah Kunke (MP) till attack mot Moderaterna som samarbetar med SD i Hörby. 

”Att sverigedemokrater inte respekterar mänskliga rättigheter är ju inget nytt, men resultatet av valet är alltså att att Moderaterna ger makten till politiker som Stefan Borg, som ger uttryck för unkna värderingar som inte borde ha någon plats i Sverige”, skriver hon på sin Facebooksida. 

Anledningen är ett inlägg som Stefan Borg skrev i augusti förra året när Hörby kommun hissade regnbågsflaggor för att hylla Pridefestivalen som då pågick i Malmö. Han skrev då: 

”Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska kännas stolthet, nekrofiler, pedofiler koprofager, tidelagare – you name it!”

Stefan Borg försvarade sig då i Skånska Dagbladet

– Inlägget handlar om att det inte ska få finnas gränser i ett sammanhang där det måste finnas gränser för vad som är acceptabelt eller inte. Det jag vänder mig emot är naturligtvis inte hbtq-personer som sådana, sa han till tidningen. 

Kritik från Moderaternas partiledning

Även Moderaternas partiledning har riktat kritik mot samarbetet i Hörby.

– Det valtekniska samarbetet i Hörby strider mot Moderaternas riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet

Lars Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas ordförande, har däremot andra åsikter än partikollegerna på riksplan.

– Detta är en valteknisk samverkan och inte ett gemensamt styre och det är en viktig skillnad. SD kommer att styra i minoritet och denna överenskommelse kommer att ge oss inflytande i Hörby. Alla som har sysslat med politik på lokal nivå vet att man måste prata med alla för att få igenom sina förslag. Jag är helt övertygad om att jag har med mig de flesta moderater i Skåne i den här frågan, säger Lars-Ingvar Ljungman till SVT.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!