Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-framgång stoppade satsningen på 500 jobb

Darko PervánFoto: Privat
Företaget utvecklade de välkända klickgolven och har i dag ytterligare 1 800 patent.Foto: Privat

Sverigedemokraternas framgångar i valet har redan fått konsekvenser i Klippan. 

Där backar golvföretaget Pervanovo nu ur en tänkt miljardetablering, som på sikt skulle gett femhundra jobb.

– Vi kan omöjligt etablera oss på en ort där SD nått sådana framgångar, säger ägaren Darko Perván.

Innovationsföretaget Pervanovo i Viken utanför Helsingborg utvecklade de välkända klickgolven, som blivit en succé över världen.

I Viken bedrivs forskning och utveckling genom dotterbolaget Välinge innovation. Det företaget backas ekonomiskt upp av Skandinaviens rikaste familj, Kirk Kristiansen, ägaren till de danska berömda Legoklossarna. 

Själva familjeföretaget har närmare 200 anställda och omsatte under 2017 120 miljoner euro. Men drömmen om en egen stor golvproduktion gjorde att företaget också riktade blickarna mot Klippan som ny etableringsort.

Där erbjöds nödvändig tomtmark utmed E4:an och i ett första skede skulle satsningen ge mellan 100 och 150 jobb. Inom fem års sikt hoppades man på femhundra jobb. Det hela handlade om en miljardsatsning.

– Vi hade kommit mycket långt i samtalen med kommunen, säger ägaren och vd:n Darko Perván.

Företaget har nyligen byggt ut sin verksamhet i Viken norr om Helsingborg. Foto: Privat

Han säger att det hela var en pusselbit i att bli världens största golvföretag med tillverkning och försäljning från flera enheter runtom i världen. Men resultatet i kommunvalet fick honom att omedelbart dra i nödbromsen vad gäller Klippan.

I valet blev Sverigedemokraterna största parti med 30,5 procent av rösterna. Samtidigt backade det tidigare största partiet Socialdemokraterna från 35 till 24,5 procent. 

– Vi hade krismöte i företaget dagen efter valet. Vi kom omedelbart fram till att vi var tvungna att bryta samtalen med Klippans kommun, säger Darko Perván.

Hans familj kom till Sverige i början på 1950-talet från nuvarande Kroatien. Darko Perván var själv åtta år gammal då. 

"Var uteslutet"

– För oss är det uteslutet att verka i en kommun med så stor tonvikt på Sverigedemokraterna. Vem vet, inom några år hade vi kanske varit tvungna att sitta och förhandla med ett kommunalråd som var Sverigedemokrat. Det skulle skicka helt fel signaler, säger han.

Darko Perván anser inte att SD:s värderingar hänger ihop med ett demokratiskt samhälle. 15-20 procent av företagets anställda och flera chefer har utländsk bakgrund.

– Jag hoppas att vi får medföljare i näringslivet, som tänker likadant, säger Darko Perván.

Han säger också att han skäms för att så många skåningar röstat på Sverigedemokraterna i valet.

– Det är exceptionellt och direkt främlingsfientligt. Jag tror inte många tänker på att mycket av Sveriges välstånd byggts upp av invandrare som kom hit på 60-talet.

PrivatFoto: Kommunalrådet Kerstin Persson, S.

Kommunalrådet Kerstin Persson, S, beklagar beslutet.

– Jag är både ledsen och besviken. Samtidigt har jag förståelse för företagets beslut, säger hon.

Kerstin Persson säger också att hon hört liknande tongångar från politiker i grannkommunen Bjuv - att företag numera är tveksamma till nyetableringar efter SD:s valframgångar.

Blev käftsmäll

– Både valresultatet och de avbrutna samtalen var en käftsmäll för kommunen. Vi bedömde den här aktören som mycket seriös och det skapade stora förhoppningar. 

SD:s lokala ordförande, Jonas Luckman är skeptisk till allvaret i uppgifterna om den tänkta etableringen.

– Jag tycker den här saken förs fram på ganska låg nivå. Rent spontant låter det som trams och som ett svepskäl för att inte investera där.

Han säger också att han gärna tar ett resonemang med företagets ägare efter uppmärksamheten, som Helsingborgs Dagblad var först med att skriva om.

Darko Perván uppger för sin del att företaget nu stannar kvar med en del av den tilltänkta expansionen i Viken. En annan del funderar man på att lägga någonstans i Småland.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!