Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Neka jobb till män som vägrar hälsa på kvinnor

Lars Nyström, andra vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för SD i Skurup.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE
Sverigedemokraterna i Skurup vill förbjuda kommunen från att anställda personer som vägrar ta det motsatta könet i hand.Foto: Shutterstock

Sverigedemokraterna i Skurup vill förbjuda kommunen från att anställda personer som vägrar ta det motsatta könet i hand. 

I fredags skickade partiet in en motion till kommunfullmäktige.

– Vi vill sätta ned foten i den här frågan, säger Lars Nyström (SD), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

I höstens val blev Sverigedemokraterna det största partiet i Skurup med över 26 procent av rösterna. Därefter tog Moderaterna, Centerpartiet och Skurupspartiet makten med stöd av SD.

På fredagen, då det var den internationella kvinnodagen, skickade SD in en motion till kommunfullmäktige.

Deras förslag handlar om att personer som vägrar ta det motsatta könet i hand inte ska kunna få anställning inom kommunen. 

I motionen skriver partiet bland annat:

”Det är naturligtvis inte acceptabelt att invandrare/flyktingar sätter dagordningen för hur män och kvinnor skall hälsa på varandra i Sverige.”

Kränkande och diskriminerande

SD menar i motionen att det kan upplevas som kränkande och diskriminerande för kvinnor som inte får ta i hand med män.

Ett av de mest uppmärksammade fallen var då MP-politikern Yasri Khan 2016 vägrade ta en kvinnlig journalist i hand. Han lämnade sedan alla sina politiska uppdrag.

– Det har uppstått vissa situationer där män vägrat ta kvinnor i hand, och då har de förklarat det med religiösa skäl. Det tycker vi inte duger, säger Lars Nyström, andra vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för SD i Skurup.

Har det varit ett problem i just Skurup?

– Inte vad jag känner till, men vi har sett utvecklingen i samhället. Saker som visar sig i storstäderna brukar även sprida sig till mindre orter. Vi vill sätta ned foten i den här frågan. 

”Det ska inte vara acceptabelt”

Lars Nyström menar att det finns vissa yrken inom kommuner där det krävs att personalen kan röra personer av det motsatta könet fysiskt. Han nämner till exempel jobb inom vården och förskolan.

– Det ska inte vara acceptabelt i kommunen att behandla folk olika. Vi menar att alla människor är lika, oavsett kön och hudfärg, och då ska man kunna ta alla i hand. Jag tycker att det säger sig självt.

Vad ska hända rent konkret om någon vägrar hälsa?

– Då blir man inte anställd helt enkelt. Det första man gör vid en anställningsintervju brukar vara att ta i hand.

Svaret från S: ”De vill nå populister”

Förslaget tas inte emot väl av samtliga partier i kommunen.

Magnus Alm (S), ledamot i kommunstyrelsen och tidigare kommunstyrelseordförande, har ännu inte läst motionen när Kvällsposten når honom. Men han reagerar ändå kraftigt.

– Det strider mot lagstiftningen. Oavsett vad man tycker och tänker är det arbetsgivaren som ska kunna anställa och säga upp personal fritt. Vem man anställer bör bygga på kompetensen som man behöver, säger Alm.

Magnus Alm (S), ledamot i kommunstyrelsen i Skurup och tidigare kommunstyrelseordförande.Foto: Skurups kommun

– Ett sådant förslag bygger på ett förlegat synsätt. De driver den för att de vill nå populister. Det är egentligen en icke-fråga.

Är du förvånad över att förslaget kommer upp?

– Nej, med tanke på SD:s och även Moderaternas motioner de senate åren är jag inte alls förvånad. Det känns bara trist att väldigt få motioner från SD handlar om hur man faktiskt kan göra verksamheten bättre. Det är trist, säger han.