Foto: Per Wissing
 Foto: Per Wissing

SD: Förbjud tiggeri – tillåt påskkärringar

Publicerad

SD i Klippan vill totalförbjuda tiggeri på platser som är offentliga eller kan liknas vid det, uppger Helsingborgs Dagblad.

"För kommuninvånarnas trivsel, välbefinnande och trygghet", skriver de tre initiativtagarna i sin motion.

Sverigedemokraterna Christian Hendlertz, Tamara Kiraly och Åsa Edvardsson har lämnat in en motion om att kommunfullmäktige ska införa ett totalförbud mot tiggeri på offentliga platser, eller sådana som kan liknas vid det.

Inslag som betraktas som mer traditionella, exempelvis gatumusikanter, påskkärringar och insamlingar för välgörenhet ska däremot inte omfattas av förbudet. Inte heller sådant som de anser "ger mer glans åt Klippans stadsbild".

"För kommuninvånarnas trivsel"

I sin önskan om att ändra den lokala ordningsstadgan skriver trion:

"Klippan är inte undantaget det tiggeri på offentlig plats som under de senare åren dykt upp på offentlig plats. För kommuninvånarnas trivsel, välbefinnande och trygghet, vill SD att tiggeriet på offentlig plats ska förbjudas".

Tiggeriet ska kraftigt motarbetas, bland annat genom ett mer omfattande arbete med polismyndigheten, enligt de tre sverigedemokraterna.

Anser att ligor utnyttjar

Enligt initiativtagarna är det inte bara så att tiggeriet försämrar vardagen för kommuninvånarna, de menar också att det fungerar som ett sätt för ligor att utnyttja utsatta människor. Därför tror de att ett förbud skulle förebygga kriminalitet.

"Genom att förbjuda denna verksamhet kan vi istället hjälpa dessa personer att ta hjälp av socialtjänst och de allmänna skyddsnäten i de fall det är applicerbart", skriver de i motionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag