Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD: Förbjud tiggeri – tillåt påskkärringar

Foto: Per Wissing

SD i Klippan vill totalförbjuda tiggeri på platser som är offentliga eller kan liknas vid det, uppger Helsingborgs Dagblad.

"För kommuninvånarnas trivsel, välbefinnande och trygghet", skriver de tre initiativtagarna i sin motion.

Sverigedemokraterna Christian Hendlertz, Tamara Kiraly och Åsa Edvardsson har lämnat in en motion om att kommunfullmäktige ska införa ett totalförbud mot tiggeri på offentliga platser, eller sådana som kan liknas vid det.

Inslag som betraktas som mer traditionella, exempelvis gatumusikanter, påskkärringar och insamlingar för välgörenhet ska däremot inte omfattas av förbudet. Inte heller sådant som de anser "ger mer glans åt Klippans stadsbild".

"För kommuninvånarnas trivsel"

I sin önskan om att ändra den lokala ordningsstadgan skriver trion:

"Klippan är inte undantaget det tiggeri på offentlig plats som under de senare åren dykt upp på offentlig plats. För kommuninvånarnas trivsel, välbefinnande och trygghet, vill SD att tiggeriet på offentlig plats ska förbjudas".

Tiggeriet ska kraftigt motarbetas, bland annat genom ett mer omfattande arbete med polismyndigheten, enligt de tre sverigedemokraterna.

Anser att ligor utnyttjar

Enligt initiativtagarna är det inte bara så att tiggeriet försämrar vardagen för kommuninvånarna, de menar också att det fungerar som ett sätt för ligor att utnyttja utsatta människor. Därför tror de att ett förbud skulle förebygga kriminalitet.

"Genom att förbjuda denna verksamhet kan vi istället hjälpa dessa personer att ta hjälp av socialtjänst och de allmänna skyddsnäten i de fall det är applicerbart", skriver de i motionen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!