Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD efter bomb: "Måste inte vara politiskt dåd"

SD:s lokale partiordföranden Lars-Anders Espert är inte övertygad om att attentatet mot Anders Dahlberg var politiskt. "Det kan ju vara en ren tillfällighet", säger han.

Sverigedemokraterna i Burlöv har inte förlorat förtroendet för Anders Dahlberg trots hans rasistiska kommentarer på internet. Partiet vill ha honom på valsedeln till kommunfullmäktige.

– Han är en eldsjäl. En sann SD:are, säger den lokale partiordföranden Lars-Anders Espert.

När brevlådan sprängdes hemma hos Anders Dahlberg, 49, och hans familj i Arlöv i tisdags kväll larmades inte bara polisen. Dahlberg ringde själv till sin partiordförande Lars-Anders Espert och berättade vad som hade hänt.

– Hans dotter blev väldigt rädd och han var själv rätt så uppjagad, säger Espert.

Dahlberg är inte bara kyrkopolitiker för Sverigedemokraterna i Burlöv utan också nämndeman i Malmö tingsrätt. Han utsågs i slutet av augusti som efterträdare när partikollegan Lilian Krantz hade avsagt sig sitt uppdrag.

Anders Dahlbergs skriverier på nätet har gett honom starkt negativ uppmärksamhet. Bland annat har han skrivit att "etniska svenskar" måste beväpna sig och att han är "upplärd med AK4".

I en annan kommentar skrev Dahlberg: "Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna."

Ångrar sig bittert

Enligt Lars-Anders Espert är detta något om Dahlberg nu önskar att han hade ogjort.

– Han ångrar bittert att han skrev på de där hatsajterna. Uttalanden som var lite tveksamma. Han har inte så mycket erfarenhet av politiken, säger Espert.

– Vi har tänkt att han ska stå på kommunfullmäktigelistan nästa år.

Partiordföranden tror inte att sprängningen av Dahlbergs brevlåda måste vara ett politiskt attentat.

– Det kan ju vara en ren tillfällighet att någon har skjutit in en nyårssmällare just hos honom, säger Lars-Anders Espert.

– Jag har själv bott i Åkarp i 36 år och under den tiden har jag också blivit utsatt för sådana saker. Två gånger har jag fått en smällare i brevlådan.

Polisen: "Har en uppfattning"

Enligt polisen finns det i nuläget ingen misstänkt för brevlådssprängningen.

– Vi har gjort en del tekniska fynd som nu skickats till statens kriminaltekniska laboratorium och vi väntar svar därifrån tidigaste i början av januari, säger Linda Pleym, informatör på Malmöpolisen.

Hon säger vidare att polisen har en uppfattning om vad det är som orsakat explosionen, men inget som de vill gå ut med i nuläget. Något klart motiv till händelsen finns inte heller, enligt Linda Pleym.

– Vi har pratat med målsägande och även knackat dörr i området. Men vi jobbar brett och vill inte låsa oss vid ett motiv utan försöker titta lite bredare, säger hon.

Kvällsposten har talat med Anders Dahlberg som inte vill göra några kommentarer.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!