SD:s lokale partiordföranden Lars-Anders Espert är inte övertygad om att attentatet mot Anders Dahlberg var politiskt. "Det kan ju vara en ren tillfällighet", säger han.
SD:s lokale partiordföranden Lars-Anders Espert är inte övertygad om att attentatet mot Anders Dahlberg var politiskt. "Det kan ju vara en ren tillfällighet", säger han.

SD efter bomb: "Måste inte vara politiskt dåd"

Publicerad

Sverigedemokraterna i Burlöv har inte förlorat förtroendet för Anders Dahlberg trots hans rasistiska kommentarer på internet. Partiet vill ha honom på valsedeln till kommunfullmäktige.

– Han är en eldsjäl. En sann SD:are, säger den lokale partiordföranden Lars-Anders Espert.

När brevlådan sprängdes hemma hos Anders Dahlberg, 49, och hans familj i Arlöv i tisdags kväll larmades inte bara polisen. Dahlberg ringde själv till sin partiordförande Lars-Anders Espert och berättade vad som hade hänt.

– Hans dotter blev väldigt rädd och han var själv rätt så uppjagad, säger Espert.

Dahlberg är inte bara kyrkopolitiker för Sverigedemokraterna i Burlöv utan också nämndeman i Malmö tingsrätt. Han utsågs i slutet av augusti som efterträdare när partikollegan Lilian Krantz hade avsagt sig sitt uppdrag.

Anders Dahlbergs skriverier på nätet har gett honom starkt negativ uppmärksamhet. Bland annat har han skrivit att "etniska svenskar" måste beväpna sig och att han är "upplärd med AK4".

I en annan kommentar skrev Dahlberg: "Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna."

Ångrar sig bittert

Enligt Lars-Anders Espert är detta något om Dahlberg nu önskar att han hade ogjort.

– Han ångrar bittert att han skrev på de där hatsajterna. Uttalanden som var lite tveksamma. Han har inte så mycket erfarenhet av politiken, säger Espert.

– Vi har tänkt att han ska stå på kommunfullmäktigelistan nästa år.

Partiordföranden tror inte att sprängningen av Dahlbergs brevlåda måste vara ett politiskt attentat.

– Det kan ju vara en ren tillfällighet att någon har skjutit in en nyårssmällare just hos honom, säger Lars-Anders Espert.

– Jag har själv bott i Åkarp i 36 år och under den tiden har jag också blivit utsatt för sådana saker. Två gånger har jag fått en smällare i brevlådan.

Polisen: "Har en uppfattning"

Enligt polisen finns det i nuläget ingen misstänkt för brevlådssprängningen.

– Vi har gjort en del tekniska fynd som nu skickats till statens kriminaltekniska laboratorium och vi väntar svar därifrån tidigaste i början av januari, säger Linda Pleym, informatör på Malmöpolisen.

Hon säger vidare att polisen har en uppfattning om vad det är som orsakat explosionen, men inget som de vill gå ut med i nuläget. Något klart motiv till händelsen finns inte heller, enligt Linda Pleym.

– Vi har pratat med målsägande och även knackat dörr i området. Men vi jobbar brett och vill inte låsa oss vid ett motiv utan försöker titta lite bredare, säger hon.

Kvällsposten har talat med Anders Dahlberg som inte vill göra några kommentarer.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag