Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Bygglovet för minareten var olagligt

SD-politikern rasar mot bygglovet för en minaret i Karlskrona. Här är bygget av minareten i Malmö.
Foto: Ola Hansson

Tjänstemannen på Karlskrona kommun godkände bygglovet för minareten.

Nu säger Björn Nurhadi, SD, att det var olagligt

– Det här är ett beslut som ska tas av politiker.

Kulturföreningen Al- Rassol ansökte om att få bygga en minaret vid moskén i Karlskrona. Tjänstemannen gav föreningen bygglov.

Men nu tänker Sverigedemokraterna i Karlskrona överklaga beslutet. Beslutet var ett så kallat delegationsärende. Det innebär att det var tjänstemän och inte politikerna i nämnden som bestämde. Det tycker Sverigedemokraterna var fel.

– Det är en principfråga. Detta ska beredas via nämnden, säger Björn Nurhadi, ledamot i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

I delegationsordningen för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden står det vilken typ av ärenden som tjänstemännen får besluta i. Minaretbygget är ett ärende som inte skulle vara delegationsärende, enligt Nurhadi.

– Jag tänker anmäla detta till förvaltningsrätten eftersom det här är ett brott mot kommunallagen som säger att nämnden ska följa den upprättade delegationsordningen.

Helt i sin ordning

När Kvällsposten läser i delegationsordningen står det att tjänstemännen får besluta om bygglov inom områden som har detaljplan.

Ola Svärd är planchef på Karlskrona kommun. Han säger att bygglovet rör en detaljplan från 2009.

Den röstade alla partier utom Sverigedemokraterna för.

– Om man läser detaljplanen så står det att man får uppföra en minaret som är upp till 18 meter, så det här är helt i sin ordning, säger Ola Svärd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!