Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schollins besked efter att dolda felet upptäcktes

Penilla Gunther (KD), riksdagsledamot som skrivit en motion om en nationell screeningplan, Christina Schollin samt Alexandra Charles, grundare till 1,6 miljonersklubbenFoto: OLLE SPORRONG
Christina Schollin.Foto: OLLE SPORRONG

Christina Schollins dolda hjärtfel avslöjades när hon anmälde sig till en hjärtstudie.

Nu går hon i bräschen för att alla över 40 ska genomgå en hjärtscreening.

– Jag känner mig tryggare med vetskapen att en specialist noggrant valt ut en medicin, säger hon.

Skådespelaren Christina Schollin är ambassadör för 1,6 miljonersklubben och ingår i studien ”The red heart study”. 1000 kvinnor bär på en liten dosa som mäter EKG, för att upptäcka förmaksflimmer. 

– Det är en liten apparat som jag har i handväskan som jag kollar mitt eget EKG med. Den är kopplad till en app på mobilen som visare ett diagram på om jag har hjärtflimmer eller om det är normalt. Man kan också kolla sin puls. Det är en trygghetsfaktor, säger Christina Schollin.

LÄS MER: Christina Schollin allvarligt hjärtsjuk – utan att veta det 

På tisdag kommer hon och 1,6 miljonersklubbens grundare Alexandra Charles för att prata om ”Hjärta och smärta” på Scandic Triangeln i Malmö.

Oregelbunden puls

Christina Schollins flimmer upptäcktes tack vare studien, som nu är i full gång. Hon hade oregelbunden hjärtrytm och pulsen var uppe på 144. En normal vilopuls ligger ofta mellan 60 och 80. 

Hon märkte inte av det dolda hjärtfelet före beskedet, och gör det heller inte i dag. 

– Det är inte värre än att jag behöver ta blodtunnande medicin. Annars mår jag precis som jag gjorde när jag gick runt utan att veta om att jag hade hjärtproblem, säger hon.

Screening

1,6 miljonersklubben lobbar för att alla över 40 ska genomgå en hjärtscreening. Studien som nu genomförs ska samla bevis att ge till Socialstyrelsen.

Politikern Penilla Gunther (KD) är en av dem som arbetar för en nationell screeningplan för patienter med förmaksflimmer. 

– Det vore ju fantastiskt med screening för alla. Jag tror att det är precis som med mammografi för att kolla upp bröstcancer som faktiskt räddar liv. Det är ju inte roligt för de som befinner sig i riskzonen, säger Christina Schollin.

– Så kan man förhindra det är det otroligt bra.

”Känner mig tryggare”

Christina Schollin har efter beskedet uppmuntrat hennes anhöriga – bland annat dottern Pernilla Wahlgren – att ha på sig en EKG-mätare.

För henne själv är det en trygghetsfaktor, både med mätaren och medicinen hon får.

– Jag känner mig tryggare med vetskapen att en specialist noggrant valt ut en medicin.