Schlagerdrottningen Thory Bernhards död

Thory Berhards blev som 20-åring medlem i Hulakvartetten.

Sveriges okrönta schlagerdrottning Thory Bernhards har avlidit.

Under 1950-talet rönte hon stora framgångar med en rad hitlåtar. Mest känd blev hon för låten "Vildandens sång" från 1951.

- Hon var definitivt en av de största på den tiden, säger sonen Leon Landgren till Kvällsposten.

Thory Bernhards blev 93 år gammal och lämnar efter sig en unik svensk låtskatt. Redan under ungdomsåren ägnades en stor del av fritiden åt sången.

Som 20-åring blev Thory Bernhards medlem i den så kallade Hulakvartetten, som framförde låtar i den då mycket populära hawaiigenren. Under samma period upptäcktes hon även av kapellmästaren Leon Landgren.

- Min pappa upptäckte henne och de började spela ihop, berättar sonen Leon Landgren, namne med sin far.

- Det var pappa som skrev många av hennes låtar.

Sångerskan skivdebuterade 1941 med "Stormy Weather" men fick sitt stora genombrott 1949 med "Nidälven". Mest känd blev hon dock för "Vildandens sång" från 1951.

Framgångsrik skivartist

- Hon var definitivt en av de största på den tiden, säger sonen.

Skivframgångarna avlöste varandra under 1950-talet med bland annat "Famnen full av solsken", "Mjölnarens Irene" och "Ann-Caroline". 1961 fick Thory Bernhards ta emot en diamantskiva för att ha sålt över en miljon skivor.

Sonen Leon Landgren minns moderns karriär med glädje.

- Jag var med på turnéerna innan jag började skolan. Och sedan spelade jag trummor med henne när jag var lite äldre, berättar sonen.

Flera populära turnéer

Thory Bernhards skilde sig senare i karriären från maken och blev i stället tillsammans med John "Jo-Jo" Johansson. Med honom genomförde hon ett flertal populära turnéer på den svenska landsorten.

Så sent som 1995 var sångerskan högaktuell då hon sjöng ledmotivet till filmen "Bert - den siste oskulden". Karriären sträckte sig således över mer än 50 år för Bernhards.

- Efter att Jo-Jo dog 1996 så blev det annorlunda. Hon hade ingen som kunde ackompanjera henne på samma sätt. De var så tajta, berättar sonen.

"Schlagerdrottning"

Sångerskan bodde under större delen av sitt liv i Göteborg. Men efter John "Jo-Jo" Johanssons bortgång flyttade hon ner till Helsingborg för att komma närmre sonen.

För fem år sedan hon av en stroke och flyttades då till ett äldreboende. Thory Bernhards somnade stilla in på lasarettet under tisdagsförmiddagen.

- Hon var utan tvekan Sveriges okrönta schlagerdrottning, säger sonen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!