Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SCB-mätning: SD är nu största parti i Sydsverige

SCB:s stora partisympatiundersökning: Så skulle väljarna rösta – om det vore val i dag.
”Det var väntat, men det är också väldigt glädjande naturligtvis”, säger gruppledaren Henrik Vinge (SD).Foto: MIKAEL SJÖBERG

Sverigedemokraterna kör om Socialdemokraterna och blir med råge Sveriges största parti i Sydsverige. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning. 

– De andra partierna har mest ägnat sig åt att hitta bortförklaringar, säger gruppledaren Henrik Vinge (SD). 

Nästan var tredje person i Sydsverige skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, visar SCB:s stora partisympatiundersökning som genomfördes i november och som släpptes på tisdagen.

Med 29,1 procent av väljarstödet i Sydsverige går Sverigedemokraterna nu om Socialdemokraterna och blir med råge regionens största parti sett till opinionsläget enligt denna mätning. 

– Det var väntat, men det är också väldigt glädjande naturligtvis, säger gruppledaren Henrik Vinge (SD) om partiets framgångar i mätningen.

– Jag tror att det har att göra med att vi konsekvent har sett kopplingen mellan asyl- och anhöriginvandringen och den extrema kriminalitet som vi nu ser i Sverige. De andra partierna har mest ägnat sig åt att hitta bortförklaringar. 

SD ökar 6,3 procentenheter i Sydsverige

Totalt handlar det om en ökning på hela 6,3 procentenheter i Sydsverige sedan den förra mätningen gjordes i maj. Även om Sverigedemokraterna gått starkt fram i hela landet – 5,5 procentenheter sedan förra mätningen – är den alltså starkare här i Sydsverige. 

Den region som skiljer sig mest från Sydsverige i denna mätning vad gäller stödet för Sverigedemokraterna är Stockholms kommun. Där avgav 12,9 procent att de skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. 

Socialdemokraterna, som enligt mätningen nu är regionens näst största parti, får ett väljarstöd på 25, 7 procent i Sydsverige. Det innebär en nedgång på 1,1 procentenheter sedan den förra SCB-mätningen i maj.

Moderaterna är – enligt mätningen – regionens tredje största parti med 19,0 procent av väljarstödet, vilket är en ökning med 2,3 procentenheter sedan maj-mätningen. 

Så skulle Sydsverige ha röstat om det vore val i dag

SD: 29,1 (22,8)

MP: 4,7 (5,7)

V: 5,3 (6,4)

S: 25,7 (26,8)

KD: 6,3 (12,2)

M: 19,0 (16,7)

L: 3,7 (3,1)

C: 4,6 (5,6)

Övriga: 1,5 (0,7)

 

(Siffran inom parentes avser stödet i SCB:s maj-mätning). 

 

Med Sydsverige menas Blekinge och Skåne län. Mätningen i november 2019 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Data samlades in under perioden 28 oktober till 26 november.

Om SCB-undersökningen

• Partisympatiundersökningen genomförs två gånger per år och har till syfte att ge en statistiskt säkerställd bild om det aktuella politiska opinionsläget i landet. 

• Mätningen i november 2019 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. 

• Data samlades in under perioden 28 oktober till 26 november.
• De personer som ingår i urvalet till undersökningen kontaktas för intervju per telefon av en av SCB:s intervjuare. Frågorna som ställs har utarbetats inom SCB.

• Statistiken visar bland annat ”valresultatet om det vore riksdagsval i dag” samt hur väljare rört sig mellan partier. Undersökningen genom­förs år­ligen i maj och november sedan 1972.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!