Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS-plan överbokat – Anneli kvar i Spanien

Chefsstrategen om SAS i coronakrisen
Anneli Ekdahl kommer hem senare än tänkt efter resan till Spanien på grund av det höga trycket på flygbiljetter.Foto: Privat
Flygplatsen i Malaga.Foto: Anneli Ekdahl
SAS beklagar överbokningen.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Anneli Ekdahl, 50, hade bokat ett direktflyg från Spanien hem till Sverige – men fick vända på flygplatsen på grund av överbokning.

Nu har hon blivit kvar i ett dygn.

– Jag trodde inte ens att man fyllde planen i dessa tider, säger hon.

Varje år åker Anneli Ekdahl och hennes make från Ängelholm ner till Spanien där de har en andelslägenhet. 

Det här året bokade de flygbiljetterna i början av juli när UD hävde sin avrådan från resor dit. Avresan gick utan problem – och enligt bokningen skulle de flyga hem igen direkt från Malaga på lördagskvällen och vara framme klockan 23.50.

Men när paret kom till flygplatsen fick de beskedet att planet var överbokat.

– Det är klart man blir irriterad när det händer. Vi var 13 stycken som inte fick plats trots att vi hade bokat, säger Anneli Ekdahl.

”Helt fullsatt ombord”

Den enda möjliga lösningen var att paret skulle resa till Sverige på söndagen via en mellanlandning i Zürich. Därmed ser de ut att landa klockan 22.10 i Köpenhamn – nästan ett dygn senare än de skulle ha landat.

– Vi har betalat för ett direktflyg och det gick ett direktflyg tidigare på söndagen, men det var också överbokat. Så nu får vi en bra mycket längre resa än vad vi betalade för, plus att en hel dag går till spillo, säger hon.

Hon beskriver att det är mycket folk på flygplatsen men desto lugnare på gatorna i Spanien där de har tillbringat semestern.

– Det är inte så svårt att hålla avstånd här nere. Svårast har det varit på flyget, det var helt fullsatt ombord när vi åkte ner, så fullt att alla inte ens fick plats. Jag trodde inte ens att man fyllde planen i dessa tider, säger Anneli Ekdahl.

Trängseln i Spanien är inte så farlig – förutom på flygplatser och ombord på planen, menar Anneli Ekdahl.Foto: Privat

SAS: ”Det är olyckligt”

Orsaken till varför flygplanet blev överbokat är oklart, men det kan till exempel bero på att tidigare avgångar har ställts in, enligt SAS presskommunikatör Rikard Steinholtz.

Han säger samtidigt att det är ovanligt att överbokade flyg leder till att passagerare inte kan åka med.

– Det är alltid olyckligt när det händer, i de allra flesta fall går det att lösa innan avgång, säger han och fortsätter:

– Nu har det varit en extra ansträngande situation i och med corona som gör att det i ett fåtal fall har blivit längre väntan på nästa flyg om det inte har gått att lösa. Då har det ibland blivit dagen efter där man i normala fall hade kunnat lösa ett flyg ett par timmar senare, säger han.

TV: Rasmus mötte ryska ubåten på nära håll

Hör honom berätta om mötet